Varaždin – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Varaždina i Kluba Gornji Kneginec organizira u subotu, 16. rujna, 3. Biciklijadu Varaždin Breg – Vinica.

Biciklijada se održava povodom 26. godišnjice od oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, te Europskog tjedna kretanja (European Mobility Week – EMW) koji se obilježava svake godine od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije),  obuhvaća preko 1.000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

Ruta biciklijade, koja je duljine oko 36 kilometara, je od Vinice do Varaždin Brega i usko je vezana uz Domovinski rat, te povezuje značajna mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala svoju ulogu u Domovinskom ratu i Varaždinskim danima rata.

Za start biciklijade odabrana je Vinica i mjesto na kome je ustrojena 5. bojna 1. „A“ brigade ZNG – Tigrovi.

Prva etapa vozi se od Vinice do Zelendvora, gdje je bilo prvo postrojavanje pripadnika 104. brigade ZNG, od Zelendvora dalje se kreće prema Sračincu (Dom kulture), gdje će biti riječi o osvajanju vojnog skladišta „Barutana“ koje se nalazi u neposrednoj blizini.

Od Sračinca se kreće put vojarne Ivan V Drašković (nekadašnja “Kalnički partizani”), koja je osvojena 22.9.1991. sa kompletnim naoružanjem 32. mehanizirane brigade JNA i zapovjedništvom Varaždinskog korpusa.

Od vojarne biciklijada nastavlja svoj put prema Trnovcu Bartolovečkom kraj Varaždinskog aerodroma, koji je bio raketiran 15.9.1991. godine, a nakon zaustavljanja u Trnovcu Bartolovečkom, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, nastavlja se dalje prema Gornjem Knegincu i vojnom skladištu Varaždin Breg – Banjščina koje je osvojeno 20.9.1991. godine.

Završna točka biciklijade je ŠRC Mozdernjak, gdje će biti organizirano druženje za sve sudionike.

  1. Biciklijada Vinica – Varaždin Breg je projekt UDVDR Ogranak varaždin, koji ima potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Varaždinske županije, Grada Varaždina, te Općina Vinica, Petrijanec, Sračinec, Trnovec Bartolovečki i Gornji Kneginec.

Program i satnica:

10.00 –Vinica – pozdravna riječ i uvodno predavanje o varaždinskim danima rata
10.15 – start biciklijade – prva etapa Vinica- Zelendvor – vožnja
10.45 – Zelendvor – pozdravna riječ i kratko predavanje, okrepa
11.00 –start druge etape Zelendvor –Sračinec (Dom Kulture) – vožnja
11.20 – Dom kulture – pozdravna riječ i kratko predavanje, okrepa
11.40 – start treće etape Sračinec – vojarna u Optujskoj – vožnja
11.55 – Memorijalno – rekreacijski centar hrvatskih branitelja – pozdravna riječ i kratko predavanje, okrepa
12.30 – start četvrte etape Vojarna – Trnovec- vožnja
13.00 – Trnovec Bartolovečki – kratko predavanje, okrepa
13.15 – start pete – Trnovec Bartolovečki –G.Kneginec ŠRC Mozdrenjak – vožnja
13.55 – Gornji Kneginec ŠRC Mozdrenjak – pozdravna riječ i kratko predavanje
14.10 – kraj biciklijade
14.15 – ručak za sve sudionike
14.45 – zabavno-sportski program, druženje