Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, pričao je o temama koje su ujedno bile i odgovor na točke koje su se našle na posljednjoj županijskoj Skupštini održanoj prošlog tjedna.

Batinić je želio poslati jasnu poruku kako funkcionira HNS, a tada i prozvao župana Čačića:

-Učestala su politička podmetanja od strane aktualnog župana Čačića vezano za potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara te ministrice Divjak da opstruiraju rad Varaždinske županije što se tiče određenih financijskih sredstava koja Županiji pripadaju temeljem preuzetih obveza iz JPP-a. Naime, želim napomenuti da postoje pisani dokumenti i da su još 2016. godine Državnom odvjetništvu dostavljeni upiti na mišljenje jer znamo da je tada Štromar tužio Vladu da se osigura financiranje sredstava za modele JPP-a koja su realizirana u Varaždinskoj županiji. Slijedom toga ministrica Divjak nakon dogovora sa županom Čačićem 16. siječnja ove godine šalje Državnom odvjetništvu kompletnu dokumentaciju od 2012. godine kada je pokrenuta čitava ova priča. Također, u veljači ove godine ponovno se dokumentacija poslala na Državno odvjetništvo. Dakle, ne stoji priča da se radi o opstrukcijama.

Što se pak tiče teme Hitne medicinske službe u Ivancu, Batinić je rekao:

– U rujnu prošle godine kada sam dobio informaciju da će biti ukinuto dežurstvo Hitne medicinske službe nakon niza prijepiski i opstrukcija, političkog podmetanja od strane župana Čačića konačno se sada našao prostor, a nakon pisma ministru Kujundžiću odjednom se našao prostor u sklopu Doma zdravlja koji je bio dostupan i duže od godinu dana. Za ovaj četvrtak zakazali smo sastanak s ravnateljem Doma zdravlja kako bi se obišli ti prostori i da se konačno realizira onaj sporazum koji je bio dogovoren još 13. listopada prošle godine s Ministarstvom zdravstva da se organizira posebno dežurstvo s doktorom i medicinskom sestrom u vrijeme vikenda i u dane blagdana. HZZO je spreman pokriti sve troškove s time da je obaveza Varaždinske županije da osigura prostor. Grad Ivanec spreman je sufinancirati opremanje. Čitav ovaj vremenski period unatrag pet mjeseci vidljiva je materijalna opstrukcija od strane župana i Varaždinske županije. S obzirom na to da se pokriva gotovo 40 tisuća stanovnika na tom području, župan je svojim političkim podmetanjima praktički uskratio nužnu hitnu medicinsku pomoć.

Nakon toga uputio je županu Čačiću poruku:
– Prvenstveno suradnja, fokus na rezultat, bez političkih podmetanja, bez svađe, fokus na činjenice i istina.

Varaždinska županija: “Batinić ponovno iznosi neistine”

“Gospodin Milorad Batinić na konferenciji za novinare održanoj danas, 19. veljače, ponovno iznosi neistine i pokušava s puno riječi prikriti činjenicu opstrukcije isplate duga Varaždinskoj županiji za najamnine za škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

Tekst usuglašene nagodbe Ministarstvo znanosti i obrazovanja do danas nije poslalo državnom odvjetništvu, koje stoga nema na što dati mišljenje. Ponavljamo, Varaždinska županija je tekst nagodbe usklađen s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak uputila 28. studenoga 2017. godine, a požurnice smo uputili 8. siječnja te 16. siječnja ove godine.

Ponovno zahtijevamo da usuglašeni tekst nagodbe dostave Županijskom državnom odvjetništvu kako bi se poduzele sve potrebne pravne radnje u cilju konačnog sklapanja nagodbe pred nadležnim sudom. Još jednom citiramo riječi potpredsjednika Vlade Štromara od 9. studenoga 2017. godine:

„Iduće godine u proračunu Varaždinska županija može očekivati ukupno 53 milijuna kuna dodatnih sredstava iz proračuna države, 8 milijuna izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, 30 milijuna kuna povrata mirnim rješavanjem spora i 15 milijuna godišnje svake godine. Ako to ne učinim, ja mislim da nisam uspio u politici. To je moja obaveza, ne prema Čačiću, prema Skupštini Varaždinske županije, nego prema građanima ove Županije.“

O drugoj temi sve je rečeno nakon što je inspekcija HZZO-a utvrdila protuzakonito financiranje u Domu zdravlja u Ivancu iz vremena župana Štromara. Zdravstvena usluga će u Ivancu biti organizirana u skladu sa zakonom.”- stoji u očitovanju iz Županije.