U ivanečkom Centru za socijalnu skrb održan je sastanak ravnatelja Roberta Čuseka s predsjednicima ivanečkih braniteljskih udruga, Vjekoslavom Špacom iz HVIDRA – e, Vladimirom Debeljakom iz Hrvatskog časničkog zbora te Ljudvekom Cikačem iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec.

Svrha sastanka bila je uspostavljanje međusobne komunikacije u svrhu pomaganja hrvatskim braniteljima slabijeg materijalnog stanja i unaprjeđivanju njihova psihosocijalnog stanja.

Naznačeno je kako je potrebno s obje strane, one Centra i braniteljskih udruga, pokazati više razumijevanja i posvetiti vremena braniteljima s problemima, samim time jer među njima ima onih među koji ne znaju prava propisana Zakonima, kod nekih čak i vlada određeni stid da se jave za pomoć, ali i averzija prema određenim državnim institucijama.

U tu svrhu, zajednički je stav da se u budućnosti organiziraju savjetovališta za hrvatske branitelje i njihove obitelji na kojima bi se ponudila potrebna pomoć.

Od one materijalne, u smislu ostvarivanja prava propisana Zakonima, pa do psihosocijalne, za što je Centar za socijalni rad spreman pomoći sa svojim stručnjacima, ali da se mora uključiti i šira zajednica, od udruga sve do tijela ivanečke gradske uprave.

Posebice bi se to odnosilo na obitelji, koji se suočavaju sa fizičkim i psihičkim bolestima i na jednaki, ako ne i na teži način proživljavaju probleme s kojima se susreću hrvatski branitelji s kojima žive u domaćinstvu.

„Javna ustanova Vama hrvatskim braniteljima, mora biti stalno na usluzi. Ima u braniteljskoj populaciji mnogo oni koji nisu upućeni u svoja zakonom regulirana prava i ostvarenom ćemo suradnjom nastojati poboljšati njihov status“, rekao je, uz ostalo, ravnatelj centra Robert Čusek.

branitelji-sastanak-soc-skrb-4-17-1

Braniteljska delegacija zahvalila se Čuseku na prijemu, te naznačila važnost ovog sastanka, ali i žal što se nešto takvo do sada nije prakticiralo.

Što nikada do sada nijedna braniteljska udruga nije bila pozvana u Centar za socijalnu skrb u Ivancu da je se uputi u načine pomoći, samim tim jer iskustva s terena govore da se hrvatski branitelji katkada rađdijee obraćaju braniteljskim udrugama, nego državnim institucijama.

S obzirom da udruge imaju evidencije hrvatskih branitelja kojim je potrebna pomoć, sa zajedničkim će se aktivonstima započeti uskoro, a po preporuci udruga, u Centru su spremni i izaći na teren, te pružiti pomoć u mjestima stanovanja hrvatskih branitelja.

Foto: Dražen Geček