Varaždin – Uslijed preustroja Oružanih snaga Republike Hrvatske, 7. srpnja 2003. godine ukinuta je legendarna varaždinska 7. gardijska brigada ‘Puma’.

Slavni i pobjednički ratni put 7. gardijske brigade Pume formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanim postrojavanju u Varaždinu na današnji dan prije 14 godina.

branitelji-puma-gasenje-2003

Većina tadašnjih brigade pripadnika ušlo je u novoustrojenu 2. gardijsku brigadu, a ostali su bili raspoređeni u druge preostale postrojbe i vojne ustanove u Oružanim snagama RH.

Tijekom 2008. godine, postrojbe 2. gardijske brigade proizašle iz prethodno ukinute 7. gardijske brigade ušle su u sastav novostvorene Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske kao 2. mehanizirana bojna “Pume”.

  1. gardijska brigada Puma ustrojena je 23. prosinca 1992. godine u vojarni “Ivan V. Drašković” u Varaždinu, glavna okosnica su joj bili pripadnici 5. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi, a s vremenom se pridružio dio pripadnika 104. Brigade HV Varaždin, kao i postrojbi sjeverozapadne Hrvatske, pa i šire.

Brigada je sudjelovala u brojnim obrambenim i oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata, a vrhunac je bio oslobađanje kraljevskog grada Knina u Vojno – redarstvenoj akciji Oluja, kada su njeni pripadnici 5. kolovoza 1995. godine prvi izvjesili hrvatski stijeg na kninskoj kuli.

  1. gardijska brigada Puma u svom je sastavu imala oko 4100 djelatnih, te oko 450 mobiliziranih vojnika i civilnih osoba.

Tijekom ratnih djelovanja poginulo je 91 pripadnik 5. Bojne 1. GBR i 7. gardijske brigade, jedan se još vodi kao nestali, a više od 500 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Sjećanje na poginule i preminule pripadnike brigade, te na slavne dane iz Domovinskog rata njeguje Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma (http://www.udruga-puma.hr)

Pokojni pripadnici 7. GBR Puma

https://www.youtube.com/watch?v=HNOi2mytA0Q