Ovog vikenda po četvrti će puta Paka postati sastajalište svih zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu. U organizaciji TZ Grada Novog Marofa i udruge privatnih šumovlasnika „Graber“ , 16 i 17. rujna održat će se manifestacija „Dani vrganja u Paki“. 

Kako je sastavni dio manifestacije i stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda pozivaju svi zainteresirani da dođu u subotu, 16.09.2017. u 18 sati u KC Ivan Rabuzin. Organizator skupa je Lokalno akcijska grupa LAG Prizag. Ovogodišnje teme su :
1) “Mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7″, koje će održati ovlašteni konzultant Ivan Biškup iz konzultantske tvrtke “Forum Invest” iz Križevaca.
Potencijalni korisnici: poljoprivrednici, udruge i jedinice lokalne samouprave zajedno sa svojim javnim tvrtkama i ustanovama.

2) U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika “Graber” biti će predavanje “Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu” koje će održati Domagoj Troha, direktor firme “Salix Plan” iz Zagreba.
Potencijalni korisnici: privatni šumoposjednici i jedinice lokalne samouprave.

Nedjelja, 17.09. rezervirana je za Paku i opušteniji dio manifestacije. Tako će i ove godine biti natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva sa stručnom determinacijom prof. Bartolića – predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske, a za najbolje su osigurane i vrijedne nagrade.
Prijave kreću od 7:30, natjecanje kreće u 09:00 i traje do 11:30.

Svi oni koji neće krenuti u lov na gljive moći će uživati u drugim sadržajima, a osobito djeca. Za njih su osmišljene edukativne igre – Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivari , dok će odrasli moći posjetiti utvrdu Paka uz stručnog vodiča, moći će saznati zanimljivosti o nastambama dabrova , a ako su za nešto aktivnije – tu je vođena šetnja „od utvrde do utvrde“ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo u ukupnoj dužini od 8,5 km.

Oni malo brži moći će otrčati zabavnu cross utrku – PAKA CROSS koja ima jako zanimljive i vesele postaje. Dužina joj je otprilike 5 km. PAKA BAJK naziv je biciklijade koja će u potpunosti pokazati što je to priroda. Dužine je 14 km i većim dijelom ide brežuljkastim i šumovitim predjelima i isključivo je za MTB bicikle.

Nakon svih tih napora vrijedi nešto i pojesti, a za to će uz standardnu ponudu hrane i pića biti zadužen Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji će za vas pripremati delicije od vrganja i tartufa. Moći će se tu vidjeti i prezentacija „lova na crni tartuf“ disc golfa, streličarstva , paraglidinga i raznih drugih sportova. Izlagači sajmu daju svoju čar, pa ćete tako moći vidjeti i kupiti štošta zanimljivo.