Danas je u Novom Marofu svečano obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb.

Ovom iznimno velikom događaju prisustvovali su župan Radimir Čačić i njegova posebna savjetnica Natalija Martinčević, ravnatelj OBV Nenad Kudelić, pomoćnik ministrice iz Ministarstva regionalnog razvoja Dragan Jelić, pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i brojni drugi uzvanici.

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof bit će izgrađen novi, iznimno važan objekt za palijativnu skrb, za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radimir ČačićRadimir Čačić 2

– Ovo je veliki projekt, jer 51,5 milijuna kuna nije mali novac. Europa je prepoznala lokaciju Novi Marof, kao i kadrove koji već godinama ovdje kvalitetno rade, pa se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac. To već govori samo za sebe, no treba napomenuti da su od ukupno četiri projekta čak dva iz Varaždinske županije. Drugi je projekt spinalnog centra, dakle centra za liječenje bolesti kralježnice u Varaždinskim Toplicama, koji je vrijedan 108,5 milijuna kuna, za što također imamo ozbiljne reference, posebno nakon Domovinskog rata. Iskustva naših branitelja koji su se liječili u Specijalnoj bolnici i njihove ocjene rada zdravstvenih timova, bili su ozbiljna podloga za traženje EU sredstava – rekao je župan Čačić, koji je napomenuo da su se u Varaždinskoj županiji počeli provoditi projekti vrijedni 135 milijuna kuna, oni potpisani vrijede dodatnih 80 milijuna kuna, a uskoro kreće najveći projekt, onaj Aglomeracije Varaždin vrijedan 855 milijuna kuna.

bolnica_novi_marof_palijativni_centar (1)Nenad Kudelić

Puni naziv projekta je „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof”.

– Premostili smo sve probleme i neprilike. Ovo ulaganje je važno, jer živimo u državi u kojoj populacija stari i u kojoj postoji sve veća potreba za palijativnom skrbi. Treba naglasiti da projekt ne uključuje samo izgradnju zgrade, u kojoj će se odvijati palijativna skrb, nego i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada, kao i nabavu važne medicinske opreme – rekao je dr. Kudelić.

Novi objekt će biti bruto površine od gotovo 3.000 četvornih metara, čime će se značajno poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentima, a zahvaljujući projektu novomarofska bolnica će dobiti i novu modernu opremu te dijagnostičke uređaje. U Novom Marofu će napokon biti dovršen i opremljen objekt koji će omogućiti kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama. Riječ je o projektu od regionalnog, ali i nacionalnog značaja. S izgradnjom i opremanjem novog spojnog objekta broj kreveta za palijativnu skrb će se povećati na ukupno 89, a time će u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj biti dovoljno kapaciteta za skrb o teško bolesnima. Istovremeno, to je značajan doprinos rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za palijativnu skrb na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje treba neki od oblika palijativne skrbi.

21534697_2080728165488120_949531284_o 21556249_2080728175488119_1339698307_o