Institut za javne financije, u utorak 4. srpnja 2017. predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 Jedinica regionalne i lokalne samouprave u Hrvatskoj, i to na temelju istraživanja provedenog za razdoblje do studenog 2015. do ožujka 2017. godine.

Proračunska transparentnost lokalnih jedinica mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim internetskim stranicama.

U razdoblju u kojem je istraživanje provedeno bilo je pet takvih dokumenata, i to godišnje izvršenje proračuna za 2015., potom polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017. godinu, izglasani proračun za 2017. i proračun za građane za 2017. godinu. Uzimajući u obzir sve izračune i parametre, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Najviše 5 proračunskih dokumenata, svojim je građanima putem službenih web stranica na uvid pružilo čak 14 hrvatskih županija, među kojima i Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska. Među proračunski najtransparentnijim jedinicama lokalne samouprave, budući su objavili svih 5 dokumenata su s područja Varaždinske županije gradovi Ivanec, Lepoglava i Ludbreg, kao i općina Martijanec.

Dokument manje, odnosno njih 4, s područja Varaždinske županije objavile su Varaždinske Toplice, te općine Beretinec, Breznički Hum, Maruševec, Trnovec Bartolovečki i Vidovec.

Za proračunsku transparentnost sa tri objavljena dokumenta, na sredini su grad Varaždin, kao i općine Jalžabet, Sveti Đurđ i Sveti Ilija, a samo dva dokumenta u 18 mjeseci istraživanja objavile su općine Bednja, Breznica, Cestica, Gornji Kneginec, Ljubešćica, Petrijanec, Sračinec i Veliki Bukovec.

Na dnu ljestvice po proračunskoj transparentnosti tek sa jednim objavljenim dokumentom ostali su Mali Bukovec, odnosno bez i jednog objavljenog “proračunskog dokumenta” na svojim službenim internetskim stranicama Općine Donja Voća i Klenovnik.