Birači s područja Varaždinske županije još jednom će na birališta za 14. dana, i to kako bi u drugom krugu izabrali župana.

I dok je dosadašnji župan Predrag Štromar kandidat koalicije HNS-SDP-HSU vrlo rano osigurao ulazak u drugu krug, njegov protukandidat nije se doslovno znao do obrade posljednjeg biračkog mjesta. Naime nakon obrađenih 338 od 339 biračkih mjesta razlika između drugog Radimira Čačića (Reformisti) i trećeg Alena Runca (HDZ) bila je tek 17 glasova, a 16 glasova razlike ostalo je i nakon obrade posljednjeg birališta. Tako se uz Štromara u drugom krugu našao Radimir Čačić, što će ovim izborima svakako dati dodatnu težinu, budući su nekada oba kandidata bili bliski suradnici u istoj stranci, a Čačić je utjecao i na to da Štromar uopće i po prvi puta bude kandidat i postane župan.

U gradovima Varaždinske županije Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice dobili su gradonačelnike već u prvom krugu. U Ivancu je to Milorad Batinić (HNS-HSU), u Ludbregu Dubravko Bilić (SDP-HSS-HSU-LABURISTI), u Novom Marofu Siniša Jenkač (HDZ-HSS-HSU), a u Varaždinskim Toplicama gradonačelnica je postala Dragica Ratković (HDZ-HSLS).

Varaždinski birači će u drugom krugu gradonačelnika birati između kandidata grupe birača i nekadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka, te kandidata SDP-HNS-HSS-HSU-LABURISTI i dosadašnjeg dožupana Alena Kišića, dok su u Lepoglavi u drugi krug ušli dosadašnji gradonačelnik i kandidat HNS-SDP-HSU Marijan Škvarić i kandidat HSS-a Željko Šoštarić.

U prvom krugu načelnike je izabralo niz općina. Bednja je dobila novog načelnika Damira Poljaka (HDZ). I u Vinici je dosadašnji načelnik, HDZ-ov Marijan Kostanjevec osigurao načelnički mandat već u prvom krugu izbora. U Beretincu načalnik i dosada obavljao tu funkciju – Igor Kos kandidat HNS-SDP-a, Stjepan Krobor kandidat HSS-HDZ načelnik je u Breznici, potom Zoran Hegdeić (HNS-HSS-SDP-HSU) u Brezničkom Humu, Mirko Korotaj (HNS-SDP) U Cestici, Goran Kaniški (HDZ,HSS,HSU,DKS,HSLS, HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU) u Gornjem Knegincu, a Mirko Magić (HDZ-HSU-HSS) u Jalžabetu. Budući nije imao protukandidata u Ljubešćici je načelnički mandat potvrdio Nenad Horvatić (HDZ). Općinu Mali Bukovec i u slijedećem će mandatu voditi Darko Marković (HSS-HDZ-HSP AS), Martijanec Dražen Levak (HDZ), Sračinec će voditi i dosadašnji načelnik Božidar Novoselec (HNS-HSU-HSS),kao i Sveti Đurđ – Josip Jany (HNS). I u općini Sveti Ilija načelnik ostaje Marin Bosilj (HDZ), u Trnovcu Bartolovečkom – Zvonko Šamec (HNS-SDP-HSU), a u općini Visoko načelnik je Dragutin Mateković (HDZ)

U Donjoj Voći, za 14. dana građani će u drugom krugu za načelnika birati između dosadašnjeg načelnika, HDZ-ovog kandidata Krunoslava Jurgeca i nezavisne Ivane Šteković, U Klenovniku će se u drugom krugu suprotstaviti dosadašnji koalicijski partneri SDP-ov Slavko Cerovčec i HNS-ov Mladen Blaško, a na birališta će još jednom i birači s područja Maruševca, koji će načelnika birati između dosadašnjeg Ivana Šagija, kandidata koalicije HSS-HDZ i Damira Šprema kandidata koalicije HNS-SDP-HSU. Drugog kruga biti će i u Petrijancu gdje će se suprotstaviti Vladimir Kurečić (HDZ-HSS-HSLS) i Željko Posavec (SDP), u drugom krugi i birači s područja općine Veliki Bukovec birati će, uz župana, i načelnika i to između Franje Vrbanića (HSS) I Zvonka Hlebara (HNS-SDP-HSU). U Vidovcu će za 14 dana birači birati između dosadašnjeg načelnika Brune Hranića (HDZ-HSU-HSS) i kandidatkinje grupe birača Ines Pavleković.