Svjetski dan sepse obilježava se svake godine diljem svijeta, a Hrvatska ga podržava četvrtu godinu, zahvaljujući kampanji „Zaustavimo sepsu“ koju provodi Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Sve se to odvija u sklopu svjetske inicijative Globalnog udruženja za sepsu (Global Sepsis Alliance) i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Cilj kampanje je povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi koja je postala problem globalnih razmjera te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse. Značajan je podatak da svake 3-4 sekunde jedna osoba umre od sepse. Podaci o postocima oboljelih i umrlih u Hrvatskoj nisu poznati, no pretpostavlja se da pratimo svjetski trend velike smrtnosti.

sepsa 6

Upravo iz tog razloga, već drugu godinu zaredom se u kampanju uključila Opća bolnica Varaždin, koja je prepoznala veličinu ovog problema, te organiziranim predavanjem djeluje na zdravstvene profesionalce u smislu razvoja svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse.

Ovogodišnje predavanje „Zbrinjavanje bolesnika sa sepsom – nešto staro, nešto novo“ održala je prim. Renata Krobot, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, s naglaskom na najnovije smjernice u liječenju sepse.

Definicija sepse se promijenila. Od 1992. do 2016. sepsa je bila definirana na drukčiji način pa se vidjelo da ta definicija ne odgovara suvremenim postavkama medicine. Zato je podnaslov – nešto staro, nešto novo. Na sreću, liječenje se nije bitnije promijenilo. Sepsa se adekvatno liječila i prije nove definicije.- rekla je Krobot.

Sepsa je vodeći uzročnik smrti u jedincima intenzivne medicine, a po učestalosti se izjednačila s bolesnicima koji imaju akutnu koronarnu bolest.

Renata Krobot

To je velik javnozdravstveni problem i ogromni su troškovi liječenja po pacijentu koji mogu dosegnuti preko 50.000 dolara. Učestalost sepse raste iz godinu u godinu, a razlog je što je populacija sve starija, mikroorganizmi sve rezistentniji. Visok je mortalitet, do 50 %, a u septičkom šoku, kao najtežem obliku sepse, i do 60 %. Zato je važno više pričati o tome“, dodala je Krobot.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana sepse održano je u Zagrebu, a uz Varaždin, uključili su se i drugi gradovi, Čakovec, Koprivnica, Pula i Knin.