Ivanec – Povodom 25. obljetnice povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa Zapadno-slavonskog bojišta, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u subotu, 8. srpnja, organizira posjet Lipiku, Pakracu i okolnim mjestima na kojima su u obrani Domovine sudjelovali hrvatski branitelji s područja bivše Općine Ivanec.

Tijekom posjeta odat će se počast poginulima, te evocirati sjećanja na lokacije gdje su brojni hrvatski branitelji šireg ivanečkog, lepoglavskog, bednjanskog, klenovničkog, voćanskog i maruševečkog kraja stjecali svoja prva ratna iskustva.

branitelji-pakrac-1992

Pakrac, 1992

Prijevoz je besplatan, a hrvatski branitelji zainteresirani za posjet zapadnoj Slavoniji mogu se prijaviti na telefon 099 / 239 – 5688, na e – mail adresu udvdr.ivanec@gmail.com ili porukom na službenoj Facebook stranici UDVDR Ogranak Ivanec (https://www.facebook.com/pg/UdvdrIvanec).

Obilježavanje 25. obljetnice povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa Zapadno – slavonskog bojišta, koje je bilo 6. srpnja 1992. godine, dio je programa UDVDR Ogranak Ivanec u 2017. godini, a podupire ga Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Od preko 10 000 pripadnika 104. Brigade HV Varaždin, 2328 ih je bilo u 2. bojni, kojom su zapovijedali Vladimir Debeljak, Josip Županić, Ivan Tušek i Mirko Druško.

branitelji-pakrac-1992-1

Po okončanju angažmana na Zapadno – slavonskoj bojišnici, dio dragovoljaca iz ivanečke bojne su tijekom kolovoza, rujna i listopada 1992. godine u sklopu Taktičke grupe 104. Brigade sudjelovali u bitkama na bojištima Istočne Slavonije.

Nakon povratka i dislokacije iz Varaždina u Čakovec, tada već iskusni borci 2. bojne sudjelovali su u obuci ročnih vojnika, a značajan ih je dio svoj ratni put nastavio u 7. gardijskoj brigadi Puma, kao i u nekim drugim postrojbama Hrvatske vojske.

Isto tako, ivanečka je bojna dala svoj doprinos u oslobodilačkoj akciji Bljesak, a posebice u Oluji, u svibnju i kolovozu 1995. godine.

Foto: Arhiva hrvatskih branitelja