Foto: Arhiva

Policija uprava međimurska je izvijestila da je 53-godišnjak podnio kaznenu prijavu zbog prijevare. Naime, on je početkom veljače, putem internetske stranice specijaliziranog engleskog poduzeća za prodaju traktora te u telefonskoj komunikaciji i dopisima elektroničkom poštom s osobom koja se predstavila kao zaposlenik te tvrtke, dogovorio kupnju dva traktora.

Oštećeni je internetom uplatio predujam od oko 60 tisuća kuna i poslao kamion u Devon koji je trebao preuzeti traktore. No, tamo nije pronađena tvrtka koja se bavi prodajom traktora, pa je 53-godišnjak zaključio da je  prevaren i slučaj je prijavio policiji, koja nastavlja kriminalistička istraživanja.

Potaknuta ovim primjerom iz PU međimurske upozoravaju građane da prije dogovaranja ovakve ili  slične kupovine, prethodno dobro provjere s kime pregovaraju, posebno ako se radi o prvom poslovnom kontaktu. Policija preporuča da to provjere u sudskom registru poslovnih  subjekata, kojeg imaju sve države članice EU, ali i druge europske zemlje. U RH je takav registar oformilo Ministarstvo pravosuđa. Drugi način  provjere jest i kod ranijih kupaca, koji imaju iskustva s tim poslovnim subjektom. A naznaka da bi se moglo raditi o prijevari jest i cijena robe, koja je višestruko manja u internetskoj prodaji od one na tržištu.