Danas je u Lepoglavi predstavljen program 21. Međunarodnog festivala čipke koji slavi nematerijalnu baštinu u Hrvatskoj, a sam festival traje od 21.-24. rujna.

Program su predstavili gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, ravnateljica kameničke škole Mirjana Posavec i direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Ova manifestacija od početka je profilirana kao manifestacija koja okuplja sve hrvatske čipkarske centre i mjesta jer je lepoglavski festival bio prvi i jedini takve vrste već 15 godina, a uz to ima i nacionalnu razinu i značenje. Ove godine sudjeluje 9 zemalja: Njemačka, Belgija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Mađarska, Italija, Poljska i Slovenija, a Njemačka je ujedno i zemlja partner. Osim što će se predstaviti i škole s područja Lepoglave, na festivalu će biti i kulturno-zabavnog programa, sajma, radionica, predavanja, izložbi, a na samom svečanom otvorenju 15 čipkarica primiti će priznanje za svoj doprinos i stvaralaštvo.
lepoglava8

Po prvi puta na ovom festivalu čipka će biti prezentirana na sasvim novi i drugačiji način i to čak njih 40-tak. Također, posebnost ovogodišnjem festivalu doprinijeti će i jedno modno događanje – revija nakita koju će zasigurno razveseliti nježniji spol.

A u nastavku pogledajte video jedne od najmlađih čipkarica s područja Lepoglave…