MagazinZdravlje

5 ideja kako ojačati imunitet i obraniti se od koronavirusa i gripe

Mnoge je zato ovih dana obuzela panika, no umjesto da paničarite bolje bi bilo da ojačate imunitet

Koronavirus već je danima udarna vijest u medijima. To zarazno respiratorno oboljenje, koje se proširilo iz Kine, uzrokuje umor, groznicu, kašalj, teškoće s disanjem, bolove u mišićima, grlobolju, baš kao što je to slučaj i s gripom, širi se kapljičnim putem, piše Alternativa za vas.

Mnoge je zato ovih dana obuzela panika, no umjesto da paničarite bolje bi bilo da ojačate imunitet, jer upravo je snažan imunitet vaše najmoćnije oružje protiv koronavirusa.

Doznajte kojih je pet najboljih načina da smanjite rizik od gripe i podignete obrambene snage organizma na maksimum pripravnosti.

Pet najboljih načina osnaživanja imuniteta

1. Povećajte unos vitamina C i D

Vitamin C snaži imunitet i potiče djelovanje bijelih krvnih stanica. Studije su pokazale da se dodatnim unosom vitamina C također skraćuje trajanje prehlade.

Drugi važan antioksidans kojeg uvelike nedostaje u organizmu modernog čovjeka, koji uglavnom boravi u zatvorenom, jest – vitamin D.

Stoga, što više vremena provodite na suncu jer se vitamin D stvara u tijelu upravo zahvaljujući izlaganju kože sunčevim zrakama (zato se i naziva „Sunčev vitamin“).

2. Ne zaboravite na probiotike i prebiotike

Sjetite se da je naša crijevna mikroflora odgovorna za više od 80% našeg imuniteta, a to znači da obrana od virusa započinje u – crijevima!

Želite li povećati unos probiotika, u prehranu uvrstite kiseli kupus koji ujedno obiluje i vitaminom C. Konzumirajte i druge fermentirane namirnice poput jogurta, kefira, misa, tempeha…

3. Osnažite imunitet pčelinjim propolisom

Propolis je odlična prva linija obrane od gripe i prehlade. Ovaj moćni pčelinji proizvod ima antimikrobna svojstva, povećava broj imunosnih stanica i potiče njihovu aktivnost u obrani od virusa. .

4. Počnite konzumirati đumbir

Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijem, manganom, bakrom, magnezijem i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom postaje pravi lijek za organizam.

Ako već niste uveli tu praksu, što prije počnite piti superzdravi čaj od đumbira, limuna i meda!

5. Jedite češnjak

Sirovi češnjak je odličan ne samo kao hrana vašim dobrim bakterijama, on sadrži i sumporni spoj alicin, koji ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Osim probiotika i prebiotika, konzumirajte svježu, sezonsku, organsku hranu, voće, korjenasto i zeleno lisnato povrće jer sve ove namirnice dodatno jačaju vaš imunitet.

Cijeli članak pročitajte na portalu Alternativa za vas.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close