InfoKultura

6. ŽUPANIJSKA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA Kulturno – umjetničko društvo Voća predstavlja Varaždinsku županiju na Vinkovačkim jesenima 2020. godine

Na smotri je sudjelovalo 13 folklornih skupina i ansambala Varaždinske županije

Novi Marof – U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novome Marofu održana je 6. Županijska smotra izvornog folklora i 16. županijska smotra koreografiranog folklora.

Na smotri je sudjelovalo 13 folklornih skupina i ansambala Varaždinske županije koji su se predstavili u dvije kategorije – izvorni i koreografirani folklor.

KUD Voća nastupio je u kategoriji izvornog folklora spletom pjesama i plesova „Mlinček“, u kojem se nalaze voćanski napjevi stari više od stotinu godina „Po gori sam hojdil“ i „Pitam tebe Treza“, a uz njih i plesovi – poznata voćanska „Macanova polka“ te „Mlinček“, „Išla žena na gosti“ i „Šroteš“.

Stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture (Krunoslav Šokac, Katarina Bušić i Petar Varga) kao krovne institucije hrvatskog folklora odabire KUD-ove koji će predstavljati županiju na državnoj smotri izvornog folklora u Sisku (izabran KUD Klaruš Maruševec), te koreografiranog foklora (izabran Varaždinski folklorni ansambl), na Đakovačkim vezovima (KUD Ljuba voda), te i KUD koji će predstavljati Varaždinsku županiju na Vinkovačkim jesenima 2020. godine. Ta čast pripala je KUD-u Voća.

U kategoriji izvornog folklora predstavili su se KUD “Salinovec” Salinovec, KUD “Ljuba voda” Ljubešćica, KUD “Klenovnik” Klenovnik, KUD “Vidovec” Vidovec, KUD “Voća” Voća, KUD “Beletinec” Beletinec i KUD “Klaruš” Maruševec.

U kategoriji koreografiranog folklora predstavili su se KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, KUD “Mak” Trnovec, Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD “Marof” Novi Marof, Varaždinski folklorni ansambl i KUD “Anka Ošpuh” Ludbreg.

Susreti hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održavaju se u listopadu u Čakovcu i Sisku. KUD “Voća” i KUD Ljuba voda predstavljat će Varaždinsku županiju iduće godine na nacionalnim smotrama folklora, Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Organizatori smotre su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD “Marof” iz Novog Marofa.

Pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture i Varaždinska županija.

KUD Voća

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close