MagazinVijestiŽivotni stil

7 trikova kako se rashladiti u domu čak i ako nemate klimu

Trikovi za rashlađivanje za vrijeme paklenih vrućina mogu puno značiti: Ispred ventilatora stavite hladnu vodu, spuštajte rolete i birajte lan umjesto pamuka

Ovih dana temperature se penju do visokih 35 stupnjeva, što znači da svi tražimo neke načine da se malo rashladimo. Dom je moguće rashladiti i bez klime uz pomoć ovih malih trikova, piše 24sata.

1. Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka – brže se suši tijekom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se također plahtom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena križa.

2. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, no tako da “tjeraju” zrak u istom smjeru.

3. Osjećaj topline se dodatno povećava ako je u domu vlaga – pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju…

4. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u “pasjim vrućinama” bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

5. Noću otvorite sve prozore, a strujanje zraka osigurajte i stropnim ili pomičnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

6. Ako nemate klimu – improvizirajte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

7. Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close