Zabava

Aplikacije uvijek skidajte s njihove službene stranice! Pogotovo ovu! Donosimo razloge zašto je samo to pametno!

Svi ih koristimo no važno je znati koristiti ih pravilno!

WhatsApp koristi preko milijardu ljudi diljem svijeta, a svakog se dana pošalje preko 65 milijardi poruka.

Upravo zato nije čudno da sve češće nailazimo na prigovore o sigurnosti, opasnostima uzrokovanima virusima i spamom. Malware može biti zamaskiran u WhatsApp aplikaciju.

WhatsApp ima mogućnost downloada desktop aplikacije, skeniranja koda putem aplikacije na telefonu i korištenja aplikacije na vašem računalu. Ako WhatsApp skidate putem telefona (iOS ili Android), sigurniji ste nego kada ga skidate putem preglednika.

Kriminalci, prevaranti i hakeri znaju da je internet puno plodnije tlo za podvale te zato često nude zloćudni softver kao desktop verziju WhatsAppa. Druga metoda su phishing stranice koje pokušavaju od vas izvući osobne informacije. Neke od spomenutih predstavljaju se kao WhatsApp Web te od vas traže da unesete telefonski broj kako biste se spojili na uslugu. Taj broj, očekivano, koriste kako bi vas bombardirali spamom.

Kako to spriječiti? Skidajte aplikaciju samo sa službene stranice.

Poruke koje šaljete putem WhatsAppa enkriptirane su na obje strane, što znači da ih mogu čitati samo primatelj i pošiljaoc. Ova značajka blokira presretanje poruka tijekom komunikacije, čak i ako to radi sam Facebook. Naravno, ništa ih ne brani nakon što se dekriptiraju na vašem uređaju.

WhatsApp dozvoljava sigurnosno pohranijevanje poruka i multimedije na Androidu i iOS-u. Riječ je o vrlo važnoj značajki koja dozvoljava povratak nedavno izbrisanih poruka. Na vašem uređaju nalazi se lokalna arhiva, dok na internetu postoji web arhiva.

Ako imate Android, WhatsApp možete backupirati na Google Drive, dok na iPhoneu za to služi iCloud. Ove pohranjene arhive čuvaju dekriptirane verzije vaših poruka, što znači da teoretski lopovi mogu doći do njih kako bi se domogli vaših dragocjenih razgovora. Ovo je, u slučaju iOS-a, do danas nezabilježeno.

Facebook ima (nepoželjne) planove za WhatsApp

Facebook se već hrpu puta našao pod okom kritičara zbog monopola i anti-kompetitivnih mjera. Upravo zbog toga EU nije htjela pustiti WhatsApp na svoj teritorij sve dok ih Facebook nije uvjerio da će kompanije (Facebook i WhatsApp) ostati razdvojene.

Naravno, Facebooku nije trebalo puno vremena da prekrši taj dogovor uvođenjem novih pravila o privatnosti u 2016. koja tvrde da će WhatsApp ipak dijeliti podatke s Facebookom. Ti podaci uključuju vaš broj telefona, podaci o vremenu korištenja (poput onog vezanog uz zadnje zabilježeno korištenje usluge). Facebook je na početku korisnicima omogućio da s Facebookom ne dijele ove podatke, no nakon par godina je tu opciju diskretno isključio, piše tportal.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close