GospodarstvoIzdvojenoVijesti

APSURD Iako upisane u registar, tvrtke moraju platiti upis e-maila – i to skupo!

Priča je izašla u javnost nakon što je riječki poduzetnik Alan Heigl, vlasnik tvrtke Euro Bus, koju je osnovao 2003. godine, na Facebooku opisao svoje iskustvo.

Mnogi naši poduzetnici neugodno su se iznenadili kada su su saznali da u sudski registar moraju unijeti i e-mail adresu. Problem, kako sami tvrde, nije u unošenju e-maila u njihove podatke u sudskom registru, nego u tome što za tu uslugu, koja se svodi na nadopunu postojećih podataka jednim novim, moraju platiti, piše Index.hr.

Priča je izašla u javnost nakon što je riječki poduzetnik Alan Heigl, vlasnik tvrtke Euro Bus, koju je osnovao 2003. godine, na Facebooku opisao svoje iskustvo.

Njega je, naime, unošenje e-mail adrese u podatke o njegovoj tvrtki u sudskom registru stajalo čak 510 kuna, od čega se 250 kuna odnosi na sudske pristojbe i 260 kuna na javnobilježničke nagrade.

Skup upis

– 510 kuna za e-mail. Da obavijestim o novom nametu ove ‘države’: prema novom zakonu morate dati upisati e-mail u sudski registar (ako već nemate). To zadovoljstvo će vas koštati 250 kuna sudskih pristojbi i cca 260 kuna za bilježnika – napisao je Heigl u svom postu na Facebooku i priložio račun za upis e-maila u sudski registar.

Tvrtka sada mora imati e-mail

Prema izmjenama Zakona o sudskom registru i Zakona o parničnom postupku iz prošle godine, objašnjavaju pravnici, tvrtke registrirane u Hrvatskoj dužne su imati e-mail adresu i unijeti je u sudski registar. Bila ona otvorena i preko Gmaila, Yahooa ili sličnih internetskih servisa.

Možda zvuči čudno da tvrtka u 21. stoljeću nema e-mail adresu, ali u Hrvatskoj je takvih nemali broj. Mnoge, doduše, i imaju e-mail adresu, ali ona nije unijeta u sudski registar jer se taj podatak ranije, u vrijeme kada su osnivali tvrtku, od poduzetnika nije ni tražio.

No situacija se sada promijenila. Inicijativa o upisu e-mail adrese u sudski registar na tragu je politike digitalizacije pravosuđa i poslovanja koju su podržali i u udruzi Glas poduzetnika. Ipak, Hrvoje Bujas, jedan od ključnih ljudi Glasa poduzetnika, ima i primjedbe.

Hrvoje Bujas: Podržavamo digitalizaciju, ali ne i plaćanje unosa

– Dobro je da je trgovački sud konačno krenuo u digitalizaciju komunikacije s tvrtkama, to je nešto za što se od početka zalažemo. Elektronska komunikacija je nešto što nam apsolutno treba.

Međutim, ne možemo prihvatiti da se unos e-maila u podatke sudskoga registra naplaćuje. To je ipak samo unos jednoga podatka, a tvrtke su već ranije platile upis u sudski registar – upozorio je Bujas za Index.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close