LokalnoVaraždinska županijaVijesti

ARBORETUM OPEKA: Kreće izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka

Uz projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetencije u poljoprivredi, radi se i na kapitalnom projektu obnove Arboretuma Opeka.

Nakon što je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u petak, 5. srpnja 2019. godine Skupština Varaždinske županije, među ostalim temama donijela i Odluku o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetencija u poljoprivredi, čini se da će konačno krenuti i konkretnije aktivnosti oko obnove Opeke.

Vijećnici Skupštine Varaždinske županije, usvojili su odluku o prihvaćanju kapitalnog projekta izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetencije u poljoprivredi, te projekta obnove Arboretuma Opeka.

Procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije je 2,3 milijuna kuna, a financirat će se s 800.000 kuna bespovratnim sredstvima koja su dodijeljena iz ESI fondova, dok će ostatak od 1,5 milijuna kuna biti financiran iz županijskog proračuna.

Arboretum Opeka je već godinama zapušten, a od europskog je značaja i veliki potencijal. Odlučili smo napraviti cjeloviti projekt, koji ne uključuje samo uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, nego i projekt obnove arboretuma. U energetsku obnovu Srednje škole ulažemo 5,6 milijuna kuna, a za rekonstrukciju dvorca imamo jezgru od 30 milijuna kuna EU sredstva, dok bismo, prema procjenama, izdvojili još najmanje 11 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ulaganja nisu samo za strukovno obrazovanje, nego će u Arboretumu Opeka biti i sadržaji od nacionalne važnosti, a to je banka sjemenja kao prva u Hrvatskoj. U rekonstruiranom i obnovljenom dvorcu, koji će biti replika danas ruševne građevine, bit će 27 soba koje namjeravamo koristiti i za ljetnu školu u prirodi. U Vrtlarevoj kući će biti prezentacijski centar, u planu je uređenje jezera, bazena, šetnice, kao i označavanje svog bilja. Radi se o ozbiljnom procesu i zadatku, no sada smo došli blizu da to napravimo u mandatu ove županijske vlasti – rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Kao što je nakon sjednice, u HDZ-ovom priopćenju istaknula županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski, oko obnove Opeke bilo je nekih inicijativa 90.-tih godina i nekakvih malih sredstava Ministarstva kulture 2007. godine, no ni u jednom od tih slučajeva nije se radilo o konkretnim pomacima. Odluka donesena u petak, nešto je konkretno, nešto što će stvarno biti vidljivo. Dodala je i da se ne smije zaboraviti na ono što je najvrjednije u Arboretumu Opeka, a to je biljni fond. Uz to, iznašlo se rješenje i model da tamošnja Srednja škola “Arboretum” Opeka iz Marčana, bude prijavitelj projekta koji će omogućiti i revitalizaciju samog arboretuma te obnovu dvorca i izgradnju nužne ograde. Na ovaj način, zahvaljujući sredstvima s nacionalne razine i EU fondova, konačno će se realizirati ono o čemu se pričalo više desetaka godina, zaključila je Dreven Budinski.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close