Blog

BACANJE SMEĆA po šumama pokazatelj je manjka opće kulture kod pojedinaca

Primitivno do kraja!

Neke je ljudske postupke zaista teško objasniti. Jedan od njih je i bacanje smeća po šumama, odnosno na divlje deponije, u današnje vrijeme kada postoji mogućnost da komunalne službe praktički iz dvorišta odvezu taj isti otpad.

Svjedoci smo takvog slučaja i našoj okolini. Točnije, neki je biser na putu prema Kraševskim zvirima na području grada Ivanca istovario pozamašnu količinu glomaznog otpada, s čijim su se čišćenjem kasnije ‘zabavljali’ grad i gradska komunalna služba.

Nepojmljivo, primitivno i jadno

Nepojmljivo, primitivno i jadno – to je ukratko komentar na bacanje monitora, prozorskih okvira i raznorazne plastike na područje koje su vrijedni volonteri čistili od otpada u sklopu akcije Zelena čistka.

Osim što neobjašnjivo, ovakvo ponašanje samo je pokazatelj izostanka opće kulture ne samo kod dotičnog pojedinca (kojeg će, u slučaju da mu se sazna identitet, sačekati i novčana kazna za ovaj postupak), već i svih onih koji rade slične stvari.

A nažalost, ima ih!

Nedavno smo na našem portalu pisali o sličnoj situaciji, koja je, doduše, bila u puno manjem obujmu nego ova.

>> ŠTO REĆI? Umjesto kod nekog potrebitog, dječja kolica završila – na drvetu

Naime, u šumskom predjelu između Stažnjevca i Ivanečke Željeznice, sličan kalibar osobe s nedostatkom opće kulture i svijesti o zagađenju naše divne Planete, pobacala je nekolicinu stvari kojima nikad nije bilo niti će ikad biti mjesto tamo.

Taj je dio i prečesto bio izložen bacanju krupnog otpada, no nakon što je pred nekoliko godina spomenuti divlji deponij očišćen i saniran, jedno je vrijeme bilo ‘zatišje’. No kako stvari stoje, krenulo se opet…

U čemu je fora bacanja otpada u šumu, ako postoje zakonski okviri odvoza otpada doslovno iz dvorišta?

Objasnite mi – u čemu je fora? Ako ste otpad već bacili u šumu (dakle imali ste ga kako prevesti), zašto je bio problem otpad prevesti na deponije, gdje mu je mjesto?

Prijevoz očito nije problem, a i da jest, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom imate pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada koji će vam nadležna poduzeća pokupiti doslovno s vaših dvorišta.

U vašoj okolini nalazi se divlji deponij? PRIJAVITE!

Na kraju sveg, postavlja se pitanje što napraviti u ovakvim situacijama, odnosno što ako je u vašoj blizini netko nepropisno istovario otpad. Najjednostavnije što možete napraviti jest prijaviti slučaj komunalnim redarima, odnosno prijavom upozoriti da postoji mogućnost od nastanka divljih odlagališta i nepropisnog odlaganja otpada, koje je novčano kažnjivo.

Tako ćete učiniti uslugu sebi, ali i prirodi koja ionako na svjetskoj razini grca u smeću. Čuvajte naše šume i prirodu, to je naše najveće bogatstvo; pogotovo u našim lijepim krajevima koji se još koliko-toliko odupiru uništenju.

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close