Lokalno

BEDNJA Obilježen Svjetski dan bolesnika

Mag. soc. geront. Damir Poljak održao predavanje „Razvoj predrasuda o starosti“

Više od 50 mještana cvetlinskoga kraja i okolice u nedjelju je, 10. veljače, u dvorani DVD-a Cvetlin pratilo predavanje naslovljeno „Razvoj predrasuda o starosti“, koje im je održao mag. soc. gerontologije Damir Poljak, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin i aktualni načelnik općine Bednja.

S obzirom na aktualnost teme, predavanje je pobudilo velik interes okupljenih, to više što im je D. Poljak jednostavnim i svima razumljivim rječnikom nastojao približiti i u njima pobuditi razumijevanje za probleme i teškoće koje čovjeku donosi starenje, ali i razbiti ustaljene predrasude o starosti.

Akcija mjerenja tlaka

Predavanje je pratio i zamjenik načelnika Ivica Hrenić te se potom, zajedno s ostalim sugrađanima, pridružio akciji mjerenja tlaka. Svim građanima koji su to željeli tlak je izmjerila medicinska sestra Mihaela Vrhovski.

IZVOR: Bednja.hr

Veliku pomoć u organizaciji skupa pružili su članovi DVD-a Cvetlin, naročito tajnik Davor Hojski, koji su okupljene ponudili čajem, dok je Škudar trgovina donirala klipiće. Uoči predavanja je cvetlinski župnik vlč. Ivan Hruško u povodu Dana bolesnika služio misu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla.

Papa utemeljio ovaj dan

Manje je poznato da je ovaj dan utemeljio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine, kako bi njime skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme te utjecao na podizanje svijesti šire javnosti o njihovim potrebama, ali i o nužnosti osiguranja zdravstvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu skrb.

Tags

Povezani Članci

Close