Danas, 14. veljače, održane su dvije konferencije za medije. Jedna uoči sutrašnje sjednice Skupštine Varaždinske županije od strane HDZ-a i druga od strane varaždinskog SDP-a. Na obje konferencije bila je zajednička tema, ona o osnivačkom pravu nad Osnovnom školom Ludbreg.

>> Grad Ludbreg želi osnivačka prava nad OŠ Ludbreg, evo pozadine priče…

Podsjetimo se, ludbreški gradonačelnik Bilić zatražio je pokretanje postupka prijenosa osnivačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg s Varaždinske županije na Grad Ludbreg. No, u Odluci Županije stoji kako se ipak ova Odluka NE prihvaća, a županijski će vijećnici konačnu odluku donijeti sutra, kada je na redu 4. sjednica Županijske skupštine.

HDZ jasan i odlučan: Sutra nećemo podržati ovu točku

Na HDZ-ovoj konferenciji sudjelovali su Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, Predsjednica Kluba HDZ-a u Skupštini, Nadica Dreven Budinski i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac. Tom je prilikom Dreven Budinski najavila da klub vijećnika HDZ-a sutra neće podržati predloženu točku. Naime, kao što smo ranije pisali, puno je projekata u tijeku ili se tek trebaju realizirati.

– Moramo znati da je Županija osnivač i da osnivačka prava ima Županija koja je svih ovih godina ulagala u zajedničke projekte kako u svim JLS-ima, tako i u Ludbregu. Ne zaboravimo i da je 2008. godine dograđena dvorana u Ludbregu koja je građena po principu JPP-a čije je sve obaveze preuzela Županija. Mi samo želimo da sve škole imaju iste uvjete, od jednosmjenske nastave, sportskih dvorana itd., a tek onda mogu svi JLS-i tražiti osnivačka prava.

Siniša Jenkač, kao jedan od šest gradonačelnika u Varaždinskoj županiji sličnog je stava kojeg je iznijela Nadica Dreven Budinski.

– Velike investicije i ulaganja bit će na području Novog Marofa što se tiče školstva. Preko 200 milijuna kuna investicija uložit će se u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje na području cijele županije. Trenutno JLS-i nemaju ta sredstva da bi mogli to popratiti. Ovo je hvale vrijedan potez što se tiče kolege Bilića, ali trenutno s obzirom na potrebe koje postoje u našim osnovnim i srednjim školama, mi kao lokalne samouprave ne možemo preuzeti tolike obveze na sebe. – rekao je Jenkač.

Habek i Bilić: Obrazovanje treba biti u rukama lokalne samouprave

Obrazovanje treba biti u rukama lokalne samouprave, one koje to žele, koje su pokazale fiskalno, politički i infrastrukturno da su spremne za takvu odgovornost. Varaždinska županija najviše izdvaja za obrazovanje u Hrvatskoj i najpogodnija je da prva napravi iskorak u ovoj decentralizaciji. – rekao je u početku konferencije Mario Habek.

Mi u Ludbregu znamo kako se upravlja školom i kako se ulaže u škole. Osmislili smo i realizirali srednju školu u Ludbregu sa županijskim pročelnikom. Uložili smo oko tri milijuna kuna vlastitih sredstava da stane na noge. Priče da nećemo moći i znati upravljati školom ne stoje. Za osnovnu školu na godišnjoj razini dajemo 450 tisuća kuna iako škola nije naša. Osiguravamo besplatan prijevoz za sve učenike, iznad standarda, uz Grad Varaždin jedini smo koji su kupili udžbenike za sve učenike, kasnije je Županiji bilo lakše zarolati priču s našim udžbenicima, a i u potpunosti financiramo produženi boravak. Zato mislim da je zahtjev Grada Ludbrega nad preuzimanjem osnivačkih prava nad Osnovnom školom došao u pravom trenutku. Ako Županijska skupština odbije ponovo ćemo obrazložiti zašto nisu u pravu i krenuti u promjenu zakona.

Županija nije “službeno” bila suglasna još 2016. godine

Pitali smo gradonačelnika Bilića da li je Županija bila suglasna 2016. godine oko prijenosa osnivačkih prava.

– Županija nikad nije bila suglasna s prijedlogom decentralizacije. Kao što nije župan prije, tako nije ni ovaj sada. Ni jedan župan nije suglasan da se odrekne osnivačkih prava. Ja znam samo jednog župana koji je to napravio, župan Koren iz Koprivničko-križevačke županije, koji je dao osnivačka prava Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Svi oni imaju decentralizirani sustav koji funkcionira. Razgovarao sam sa županom Čačićem, obavijestio sam ga o ovoj namjeri i on je meni objasnio zbog čega nije za tu varijantu i ja razumijem njega. Ali apeliram na kolege iz HDZ-a da podrže ovaj prijedlog. Za godinu dana će možda i oni zatražiti istu stvar. Apeliram i na kolege iz HNS-a koji isto tako imaju dva grada kojima upravljaju pa možda i oni razmišljaju u ovom smjeru. – odgovorio je Bilić.

Sve je ostalo na “dogovoru”

No, što je s prepiskom putem e-mailova iz 2016. godine s Petrom Šokićem, načelnikom Sektora za financijske poslove u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u kojem stoji kako je Županija već suglasna s ovakvim prijedlogom, upitali smo Bilića.

-Mi smo pokrenuli tu priču 2016. godine i u tom trenutku je tadašnji župan Predrag Štromar rekao da to mogu napraviti, odnosno pokrenuti tu priču. Ali, ispostavilo se zapravo, da se nismo nadali kako ćemo ikad doći do te faze da izglasamo tu Odluku na gradskom vijeću. Držali smo je u ladici dok ne budemo potpuno spremni i ova fiskalna decentralizacija se pokazala kao jako dobar potez Vlade, ja to moram priznati, sad su gradovi napokon ojačali i mislim da je to prvi korak nekakvom dobrom putu.

Dva kandidata za čelno mjesto županijskog SDP-a sada složni

Bliže se unutarstranački izbori u SDP-u. Sadašnji predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mario Habek i SDP-ov ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić “odmjerit će snage”. Kako će tada izgledati “sloga” između ova dva kandidata, Habek je odgovorio ukratko:

-Kolega Bilić i ja kao i sve ostale kolege sigurno ćemo u datom trenutku kada dođu unutarstranački izbori znati donijeti dobru odluku za budućnost SDP-a u Varaždinskoj županiji.