Crna kronikaVijesti

Bivši guverner HNB-a preminuo iznenada u četvrtak u 67-godini života!

Iskrena sućut obitelji

Bivši guverner HNB-a, 67-godišnji Željko Rohatinski preminuo je u četvrtak u popodnevnim satima kako javlja Jutarnji.

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. godine bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godine 1990. postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a 12. srpnja iste godine imenovan je guvernerom HNB-a odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor povjerio je 7. srpnja 2006. godine drugi šestogodišnji mandat dr. Rohatinskom.

Mnogi ekonomski stručnjaci naglašavaju da je upravo HNB na čelu s Rohatinskim odradio posao za cijelu državu i spasio je od financijske krize i nestabilnosti.

Rohatinski je dobitnik Fulbrightove stipendije, a autor je više knjiga. Upravo ovih dana iz tiska izlazi i njegova autobiografska knjiga Persona non grata, piše Jutarnji.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close