LokalnoNajave

Bivši predsjednički kandidat Dario Juričan gostuje u Varaždinu

Juričan u Varaždin dolazi s ekipom Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija

Bivši predsjednički kandidat Dario Juričan, koji je uzdrmao hrvatsku (a ponajviše zagrebačku) političku scenu svojom korupcijskom kampanjom, u ponedjeljak 23. ožujka stiže u Varaždin u kojem će ga u sklopu programa “Podrum ponedjeljkom” ugostiti Filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s drugim udrugama i javnim ustanovama, koje provode program u Centru za mlade.

– Saznajte sve o aktivizmu putem filma kao medija, ali i kako su protekli nedavno održani predsjednički izbori 2019. godine i to iz prve ruke jednog od kandidata – poručuju organizatori.

Projekcije filmova i izložba

Osim gostovanja Daria Juričana, u sklopu “Podruma ponedjeljkom”, 2. ožujka na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma “Poštovana predsjednice!” autora Daniela Pavlića. Ovaj polusatni film je poetski dokumentarac u kojem se autor, objašnjavajući vlastito iskustvo života u Hrvatskoj Kostajnici te pripovijedajući njenu povijest, obraća predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Drugi ponedjeljak 9. ožujka rezerviran je pak za otvorenje izložbe radova autorice Marine Daljavec pod nazivom “Little black and white magic”. Marina je magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna. Izložba traje do 30. 03. 2020. a raspored kad izložbu možete posjetiti popratite na službenoj FB stranici Centra za mlade.

Treći ponedjeljak, 16. ožujka započet će ciklusom suradnje s Udrugom HRCIN. Prva na rasporedu bit će projekcija filma ”Gazda” redatelja Daria Juričana. Riječ je o istraživačkom filmu o privatizaciji, tranziciji i korporacijama na kojem se radilo tri godine. Priča je to o uspjehu i kako se do njega došlo, priča je to o neuspjehu i kako u njemu živimo. Film se dotiče i povijesti najveće hrvatske privatne korporacije Agrokor.

Zadnji ponedjeljak, 30. ožujka očekuje film ”Gazda: Početak”. Nakon godinu dana intenzivnog istraživanja ekipa HRCIN-a je napravila dugometražni dokumentarni film “Gazda: Početak”. Projekt se bavio početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi. Narativnu kičmu filma čini priča o Miroslavu Kutli. Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close