IzdvojenoVijesti

Boxmark Leather demantira navode: “Sve su to neistine, a za vrijeđanja nadređenih saznali smo tek putem medija”

"Rad u Boxmarku ne uzrokuje profesionalne bolesti"

Početkom srpnja ove godine objavili smo članak pod nazivom “Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark:”„Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno plakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji”.  Tvrtka Boxmark po odvjetničkom je društvu zatražila od portala Sjeverni.info kao i od Nove TV  ispravak zbog izrečenih navoda radnika i liječnice u reportaži emisije “Provjereno”.

Naime, odvjetničko društvo koje zastupa tvrtku Boxmark tvrdi kako se u tekstu “uvjeti rada oslikavaju na aferaški način i izrazito negativno, stvarajući lažni utisak da rad u Boxmarku podrazumijeva kršenje radničkih prava, izvršavanje nemogućih zadataka, trpljenje uvreda nadređenih, narušenje zdravlja, pri čemu radnici tobože u Boxmarku ne bi mogli ni jesti niti piti, imaju ograničen pristup toaletu i zarađuju hrvatski minimalac.”

Ispravak prenosimo u cijelosti:

“Navedeni članak popraćen je s fotografijama poslovnih prostora društva Boxmark Leather d.o.o. Trnovec te nekoliko podnaslova poput „Pas mater retardiranu” i „Nehumano”.

Sve su to neistine

Ukratko, taj članak proizvodi lažni utisak da nitko ne želi raditi u Boxmarku, da rad u Boxmarku podrazumijeva kršenje radničkih prava, izvršavanje nemogućih zadataka, trpljenje uvreda nadređenih, narušenje zdravlja, pri čemu radnici tobože u Boxmarku ne bi mogli ni jesti niti piti, imaju ograničen pristup toaletu i zarađuju hrvatski minimalac. Sve su to neistine.

Kod nas nema dovoljno šivača i krojača zato tražimo strane radnike

Nije istina da nitko ne želi raditi u Boxmarku, u Boxmarku u ovom trenutku radi 3.107 ljudi. Boxmark je doista opetovano javno komunicirao da mu nedostaje radne snage, međutim ne bilo kojih radnika već stručnih kadrova, prije svega šivača i krojača. Radi se o zanimanjima koja su deficitarna u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, što je objektivan podataka koji se lako može provjeriti jednostavnim uvidom u javno dostupne podatke. Boxmark traži strane radnike upravo za ova deficitarna zanimanja, a ne da bi zamijenio hrvatske radnike strancima. Strani radnici koje trenutno zapošljava čine samo 1,16% svih Boxmarkovih zaposlenika u Hrvatskoj.

Ne možemo izjednačiti primanja radnika, ne bi bilo pravedno

Postojanje normi je uobičajeno u industrijskoj proizvodnji. Za vrstu poslova koji se spominju u članku norma se ne odnosi na čitave komade kože kao što se insinuira, već kožne krojne dijelove manjeg formata (veličine A4 papira). Ovako postavljene norme nisu ni po čemu neuobičajene. U Boxmarku zadani postotak norme (na normiranim radnim mjestima) prosječno ostvaruje 92,52% radnika, od tog broja 48,38% radnika ostvari rezultat veći od norme, za što dobivaju dodatne bonuse, a prosječno 39,23% svih radnika ostvaruje dodatne bonuse s osnova izvrsnosti.

To znači da barem pet puta više radnika premaši normu nego što ju ne ispuni. Neisplatom stimulacija radnicima koji premašuju ovako postavljene norma i izjednačavanjem primanja svih radnika Boxmark bi zapravo profitirao, ali to ne bi bilo produktivno niti pravedno prema većini radnika.

Četiri bivša radnika dala preširoke zaključke

U članku se pretendira izjave ukupno četiri (mahom bivša) radnika Boxmarka, u kojima oni izražavaju svoje subjektivne i nepovjerljive stavove o radu u Boxmarku, predstaviti kao potpuno i konačno svjedočanstvo o uvjetima rada kako ih doživljavaju svi radnici. Ovakve izjave ne mogu predstavljati potpunu niti objektivnu informaciju, uzevši u obzir da je u Boxmarku od početka njegovog rada radio 10.791 radnik. Dakle, u članku je zastupljeno subjektivno stajalište 0,037% ukupnog broja sadašnjih i bivših radnika, pa se iz tih izjava ne može izvlačiti tako široke zaključke kakvi se iznose u reportaži.

Izjave doktorice ne mogu se uzeti za ozbiljno iako je liječila 40 Boxmarkovih radnika

Prema podacima kojima raspolaže Boxmark, gospođa Nikica Božović je liječila 40 Boxmarkovih radnika, dakle 0,37% ukupnog broja radnika koji su radili u Boxmarku od njegovog osnivanja. To znači da izjave navedene gospođe, koje su predstavljene na način da se tobože odnose na brojne pacijente Boxmarka, baš nikako ne mogu biti uzete za ozbiljno.

Profesionalna bolest = statistička greška

U 18 godina poslovanja Boxmarka utvrđena su samo dva slučaja profesionalne bolesti, što je na razini daleko ispod bilo kakve statističke greške (0,019% svih radnika koji su radili u Boxmarku). To jasno pokazuje da rad u Boxarku ne uzrokuje profesionalne bolesti.

Boxmark saznao za vrijeđanja nadređenih tek preko medija

Boxmark ima vrlo strogi kodeks ponašanja i interne procedure koje omogućavaju svim radnicima podnošenje pritužbi na postupanje nadređenih osoba. Svi radnici se upoznavaju s tim procedurama već prilikom zasnivanja radnog odnosa, i , obzirom na veličinu sustava, doista u praksi i dolazi do takvih pritužbi koje se zatim adekvatno obrađuju. Međutim, osobe čije izjave su prenesene u članku, o navodnim vrijeđanjima od strane nadređenih osoba, nikada nisu uputile formalnu tužbu unutar Boxmarka, što Boxmark dovodi u situaciju da preko medija prvi put doznaje za takve tvrdnje, bez jasnog navođenja konkretnih okolnosti, a to značajno umanjuje njihovu vjerodostojnost.

Nije istina da radnici ne mogu imati vodu, ići na WC…

U članku se našla i teza da radnici Boxmarka na radnom mjestu ne mogu imati vodu, insinuira se i da ne mogu jesti u Boxmarku, te da ne smiju ići na WC. To naravno nije istina; naravno da radnici redovito sa sobom imaju vodu ili sok koje drže na za to predviđenim mjestima, a društvo ima predviđene prostore za obroke radnika. Teze o zabranama odlaska na WC su ispod svake razine, pa je teško uopće obrazlagati njihovu neistinitost.

Kvalifikacije radnika Boxmarka kao ponižavanih i bolesnih predstavlja tešku uvredu i za Boxmark i za njegove radnike, i Boxmark ju odlučno odbacuje.

Boxmark očekuje opširniji ispravak i od Nove TV 

Zaključno se napominje kako je izbor ovih neistinitih navoda reportaža iz emisije Nove TV pod nazivom „Provjereno” od 05.srpnja 2018. godine. Boxmark je Novoj TV povodom te reportaže podnio zahtjev za objavom opširnog ispravka pogrešnih informacija iznesenih u toj reportaži, i očekuje skoro objavljivanje tog ispravka.”

Ispravak se osim Sjevernog.info zatražio i od portala Index.hr i Net.hr

Kako doznajemo i portal Index.hr objavio je sukladno Zakonu o medijima ovakav Zahtjev za ispravkom informacija: “Boxmark Leather: Rad kod nas ne uzrokuje profesionalne bolesti”, ali i portal Net.hr: “DEMANTI TEKSTA: ‘Država dala milijune tvrtki koja terorizira radnike: Žene se ne usude otići zamijeniti uložak, a radnici završavaju na psihijatriji”

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close