LokalnoMeđimurska županijaNajaveNovosti iz županijaVijesti

Branko Lustig postaje počasni građanin Čakovca, profesoru Stjepanu Hranjecu nagrada za životno djelo

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Čakovca donesena je i Odluka o dodjeli priznanja Grada Čakovca. Ona će se uručiti na Svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, 29. svibnja,  a osim Godišnjih nagrada, dodijelit će se i titula počasnog građanina, Nagrada Grada Čakovca za životno djelo te Zlatnik Grb Grada Čakovca.

Branko Lustig
Branko Lustig

Nakon Eve Nahir, Ljube Kuntarića i Lili Čaki Legenstein, titulu počasnog građanina Grada Čakovca od ove će godine nositi i Branko Lustig, svjetski poznati filmski producent i dvostruki oskarovac.  Lustig je rođen u Osijeku, no tijekom 2. svjetskog rata, bježeći pred ustašama, živio je u Čakovcu. Otamo su  ga mađarski fašisti otpremili ga u koncentracijski logor Auschwitz, a kasnije i Bergen–Belsen. Preživio je holokaust, vratio u domovinu te se nakon završenog studija počeo baviti filmom. Producirao je velik broj poznatih, priznatih i nagrađivanih filmova, poput Schindlerove liste, Sofijinog izbora, Gladijatora, Pada crnog jastreba, Hannibala, Kraljevstva nebeskog. Posljednjih desetak godina organizator je Festivala tolerancije, koji mlađim naraštajima u Hrvatskoj nastoji približiti zločin holokausta, kako se ta najmračnija stranica ljudske povijesti više ne bi ponovila.

Stjepan Hranjec
Stjepan Hranjec

Nagrada Grada Čakovca za životno djelo ide profesoru emeritusu, dr. Stjepanu Hranjecu iz Čakovca i to za doprinos u unaprjeđivanju obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života u Čakovcu. Osim što je pridonio prerastanju stručnog studija u Čakovcu u sveučilišni učiteljski studij, dr. Hranjec je bio mentor pri izradi stotinjak diplomskih radova, izdao je 9 knjiga u kojima proučava dječju književnost, te 10 knjiga u kojima afirmira usmenu kajkavsku i zavičajnu književnost Međimurja. Dobitnik je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Boris Leiner
Boris Leiner

Poznati hrvatski rock-glazbenik Boris Leiner dobitnik je Zlatnika Grb Grada Čakovca za dugogodišnji značajni doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca. Leiner je bio član mnogih glazbenih sastava, od kojih je zasigurno najpoznatija kultna Azra, čiji je bio bubnjar u njezinom zlatnom razdoblju. Bavi se i kiparstvom, te je izlagao na brojim samostalnim i zajedničkim izložbama. Autor je i biste Franje Punčeca, postavljene u dvorištu istoimenog teniskog kluba u Čakovcu.

Godišnje nagrade Grada Čakovca za 2016. godinu dodijeljene su u 6 kategorija. Nagradu za iznimno djelovanje u području gospodarstva dobit će čakovečka tvrtka Tegra. Za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture godišnja se nagrada dodjeljuje Dramskom studiju DADA iz Čakovca. Umjetnička škola Miroslav Magdalenić iz Čakovca dobit će godišnju nagradu za odgoj i obrazovanje.

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca Pauli Posavec uručit će se Godišnja nagrada za iznimno djelovanje na području sporta, a Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Mihovljana  Godišnju nagradu dobiva za djelovanje na području udruga. (cakovec.hr)

Povezani Članci

Close