Zabava

Brz i jednostavan gubitak kilograma, vraćanje vitalnosti i podizanje energije LIMUN DIJETA!

Nije preporučljivo provoditi duže od nekoliko dana

Prema autoru originalnog programa, Limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vraća vitalnost i podiže energiju.

Ovaj režim namijenjen je ponajprije pročišćavanju organizma pa ga nije preporučljivo provoditi duže od nekoliko dana. Zbog minimalnog energetskog unosa (limun i javorov sirup) neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje.

Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tekućine iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Limun dijeta jest detoksikacijski program koji je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine.

Dijeta se zasniva na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog papra, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, dok se sva druga hrana izbjegava. Za vrijeme limun dijete pije se isključivo napitak napravljen od iscijeđena soka limuna, javorova sirupa, kajenske čili papričica i pročišćene vode.

U slučaju gladi autor savjetuje da se odmah popije jedan napitak od limuna ili čaša vode koja će ukloniti osjećaj gladi. Večer prije početka detoksikacijskog plana trebalo bi popiti jedan biljni laksativni čaj, a svako jutro nakon buđenja četvrt čaše vode s dvije žličice morske soli, što će izazvati pojačano pražnjenje crijeva. Tijekom dana potrebno je popiti 6 do 12 napitaka s limunom, po mogućnosti svježe pripremljene.

Kada se završi detoksikacijski ciklus i počne uvoditi tvrđa hrana, najbolje je započeti s juhama od povrća i manjim količinama svježeg voća i povrća, a zatim treba postupno povećavati paletu i količinu namirnica.

Većina stručnjaka složit će se da ovakva neuravnotežena ishrana ne samo da nije prikladna u procesu mršavljenja nego je i potencijalno opasna za zdravlje.

Dugotrajni post može znatno smanjiti broj probiotičkih bakterija u probavnom sustavu koje pomažu u probavi. Prenagli gubitak kilograma često prati i gubitak na mišićnoj masi.

Gubitkom mišićne mase usporava se i bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što se treba postići kvalitetnim mršavljenjem. Ujedno, nakon svakog gladovanja najčešće slijedi pretjeran unos hrane što ponovno dovodi do vraćanja izgubljenih kilograma i nastavlja njegovati nezdrav odnos prema hrani, zato je važno ovoj dijeti pristupiti pravilno.

Jedna čaša napitka sadrži:

  • 2,8 dl pročišćene, filtrirane obične vode
  • 2 velike žlice svježe iscijeđenog soka limuna
  • 2 velike žlice organskog javorova sirupa
  • 1/10 čajne žličice čili papričice u prahu

Tags

Povezani Članci

Close