VijestiZabava

Čak i lagana šetnja produžava život! Pogledajte što govori novo istraživanje!

Rizik od smrti

Nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da je provođenje više od devet i pol sati dnevno sjedeći, za razliku od stajanja ili hodanja, povezano sa povećanim rizikom od smrti.

Usporedili su lagane aktivnosti, kao što su sporo hodanje ili lagani zadaci poput kuhanja ili pranja posuđa; umjerene aktivnosti, uključujući brzo hodanje, usisavanje ili košenje travnjaka; i jake aktivnosti, kao što su trčanje, nošenje teških tereta ili kopanje.

Istraživači su pratili 36.383 sudionika u dobi od 40 i više godina, u prosjeku 5,8 godina.

Otkrili su da je bilo koja razina tjelesne aktivnosti, bez obzira na intenzitet, povezana sa znatno nižim rizikom od smrti. Najveće smanjenje rizika od smrti, oko 60-70 odsto, bilo je između najmanje aktivnih i najaktivnijih učesnika.

Istraživanje je vodio profesor Ulf Ekelund iz Norveške škole sportskih znanosti u Oslu, koji se specijalizirao za epidemiologiju tjelesne aktivnosti.

Prošle godine, službenici su upozorili da je četiri od pet osoba u riziku od rane smrti, izazvane srčanim ili moždanim udarom i da je nedostatak aktivnosti, prije svega tjelesne, veoma odgovoran za ovako lošu statistiku.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close