IzdvojenoVaraždinska županijaVijesti

Cijena vode na varaždinskom području neće rasti: Predstavljeni rezultati poslovanja VARKOM-a!

Protekla je godina, ona koju će biti teško ponoviti!

Predstavljajući rezultate poslovanja varaždinskog VARKOM-a D.D. , ustvrdivši kako se cijena vode za kućanstva neće povećavati, te govoreći o zajedničkim projektima s lokalnom zajednicom, danas je u sjedištu Varkoma konferenciju za novinare održao direktor VARKOM-a Željko Bunić.

Ispred okupljenih novinara pridružili su mu se i varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok, zamjenik mu Zlatko Avar, te tehnički direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Osvrnuvši se na proteklu godinu Bunić je rekao kako je to bila godina koju će teško biti ponoviti, stoga što je Varkom uspio ostvariti takve prihode, preuzeti toliko imovine, napraviti toliko projekata koji se teško mogu ponoviti. Nakon tri godine u kojima je VARKOM grupa ostvarivala negativan rezultat, poslovanje u 2019. je bilo pozitivno, i to otprilike nešto manje od 4 milijuna kuna, preuzeto je i 48 milijuna kuna lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, te je dogovoreno 655 milijuna kuna ugovora u projektima Aglomeracije.

Upravo su Aglomeracija Varaždina i Varaždinskih Toplica dva Varkomova projekta te je u odnosu na cijelu Hrvatsku danas Varkom jedino trgovačko društvo u vodnom sektoru koje ima zaključene sve sekundarne ugovore na aglomeracijama i jedini za dva projekta, dok dva društva imaju po jedan projekt. U odnosu na kompletne projekte Aglomeracije iz programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, Varkom je apsolutno najdalje odmaknuo, te je konac kompletnih predviđenih radova do kraja 2021. godine potpuno izgledan, posebice stoga što su izvođači konačno uspjeli uhvatiti ritam i samo tijekom siječnja 2019. godine napraviti gotovo 14 milijuna kuna realizacije, što je apsolutno više od bilo kojeg mjeseca ranije.

Govoreći o cijeni vode, direktor Varkom d.d. Željko Bunić ustvrdio je da će voda možda u nekim drugim gradovima poskupjeti, no ne i u gradu Varaždinu i na područjima na kojima radi Varkom. Tamo sigurno neće biti poskupljenja vode, bez obzira na sve regulacijske i druge inflacijske udare. Varkom je sa svojim restrukturiranjem uspio postići da potrebe za poskupljenjem vode nema. Priča kako će voda poskupjeti zbog gubitaka u mreži, u Varkomu se neće dogoditi, zato što Varkom sam po sebi ima izrazito dobro razvijen sustav mreže i gubici koje danas ima po bilo kojoj predloženoj metodi, su manji od onih koji bi uzrokovali nekakvo poskupljenje vode.

Bunić se osvrnuo i na izazove koji su pred Varkomom u ovoj godini, te rekao kako Varkom ima tri ključna izazova.

Prvi je pitanje usklađivanja sa zakonodavstvom u sferi vodnog gospodarstva, odnosno za Zakonom o vodnim uslugama, Zakonom o vodama i Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva. Drugi veliki izazov je završetak, odnosno nastavak aglomeracije, kako bi se ona odradila na željeni način, a to je da ove godine bude završeno možda 50 % kompletnih ugovora. I treći veliki izazov je pitanje baliranog otpada, pri čemu ne smijemo zaboraviti da je Varkom onaj koji je nositelj ugovora iz 2008. godine, da je prema nepravomoćnoj kaznenoj presudi taj ugovor važeći, da je prema stavu Vrhovnog suda sve vraćeno na početak u parnici, da su firme koje su vlasnici tog MBO-a više puta zatražile od Varkoma da krene u izvršenje i to je veliki izazov.

Bunić je istaknuo i kako se „s druge strane taj otpad nalazi na plohi 5 kilometara od Bartolovca, najvećeg vodocrpilišta grada Varaždina, na kojem je, ne alarmantno, ali ipak došlo do povećanja vrijednosti nitrata u vodi. To se može vidjeti, no dali je to nastalo zbog baliranog otpada, ne može se 100-% tvrditi, ali indicije postoje. Stoga će Varkom zamoliti grad Varaždin da riješi taj problem, sam ili zajedno s Varkomom.

I varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok, referirajući se na posljednje riječi direktora Varkoma Željka Bunića o nitratima, izvijestio je kako se nitrati u vodi povećavaju od 2007. godine, te ih je moguće povezati s otpadom, no to nije utvrđeno. Nitrati su još uvijek u onoj granici koja je potpuno neškodljiva, ali treba, naravno, po Čehokovim riječima, preventivno poduzeti sve mjere.

Vezano uz bale s otpadom, o njima je već sve rečeno. Postoje rokovi i nema se više vremena čekati, te se na proljeće jednostavno mora krenuti s time. Varkom je nositelj Ugovora i Varkom je posjednik bala. Idemo u suradnji s Varkomom i na koji način će to biti, o tome ćemo na vrijeme obavijestiti građane, zaključio je varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close