BlogIzdvojeno

Čitateljica o poreznim klasama u Njemačkoj: “Ako poslodavac nudi plaću u neto iznosu, onda je tu nešto sumnjivo”

Ovi primjeri pisani su za bračne parove bez djece

Nedavno smo objavili članak VJENČANJEM DO NJEMAČKE Život samaca u Njemačkoj je skup, parovi se ovdje vjenčaju, a zatim odu u kojem stoji kako se jeftinije vjenčati u Hrvatskoj, a zatim otići u Njemačku poradi izbjegavanja plaćanja većeg poreza. Nakon te objave, javila nam se čitateljica koja je odlučila pojasniti kako to sve zapravo funkcionira.

Uvijek bruto iznos

Plaća u Njemačkoj se uvijek ugovara/traži/predlaže u bruto iznosu. Znači, kad u oglasu piše da je plaća od 3000 eura mjesečno ili 36000 eura godišnje, tu se misli na bruto plaću (ili satnicu ako je u pitanju posao koji se plaća po satu).

Ako poslodavac nudi plaću u neto iznosu, onda je tu nešto sumnjivo. To je zbog toga što poslodavac ne može unaprijed znati koliki će biti neto iznos. Neto plaća zavisi od nekoliko kriterija kao što je porezna klasa, je li osoba član Crkve ili ne (plaća se crkveni porez) te zdravstveno osiguranje.

U klasi 6 se plaća najveći porez

Njemačka ima 6 poreznih klasa. Klasa 1 je za samce bez djece, a klasa 2 je za samce s djecom. Klasa 3 je za oženjene u slučaju kad samo jedan bračni drug zarađuje ili kad oboje zarađuju, ali jedan ima barem duplo veću plaću. U tom slučaju onaj s manjom plaćom ide u klasu 5, gdje plaća više poreza nego što plaćaju samci u klasi 1.

Ali zato bračni drug koji je u klasi 3 plaća puno manje poreza.

U toj kombinaciji 3/5 postoji mogućnost da će biti potrebne nadoplate kod prijave poreza (prijava poreza je u kombinaciji 3/5 obavezna). Klasa 4 je također za oženjene i preporučuje se u slučaju kad oboje zarađuju i nemaju veliku razliku u plaći. Klasa 6 je za minijob (mini posao) koji prelazi iznos od 450 eura (do 450 eura se ne oporezuje) ili za nebenjob (posao uz glavni posao). U klasi 6 se plaća najveći porez.

Primjer 1:

Nevjenčan par živi skupa i samo jedan od partnera ima posao. Plaća mu je 1600 eura bruto mjesečno. S obzirom na to da se kao nevjenčan vodi kao samac, automatski je u klasi 1. Recimo da je član Crkve (kao što je većina hrvatskih građana) i da ima 25 godina. Prema kalkulatoru za izračun neto plaće (https://www.brutto-netto-rechner.info/) (ja si tu uvijek računam neto plaću i uvijek mi tak ispadne kako tu izračunam), plaća mu je 1158,20 eura. Recimo da si nakon vjenčanja uzme klasu 3. U tom slučaju, plaća mu ispadne 1268,40 eura, što je 110 eura više nego prije vjenčanja, ali za tu plaću to nikako ne može biti 300-400 eura više samo zbog vjenčanja. Toliko više je moguće dobiti samo ako je plaća veća od 4000 eura. Čim je veća plaća, tim je veća i razlika kod promjene poreznih klasa.

Primjer 2:

Nevjenčan par živi skupa i oba partnera rade. Jedan ima 1600, a drugi 3200 mjesečno. Kao nevjenčani, oba su u klasi 1. Recimo da su vjernici i da imaju 25 godina. Onome koji ima 1600, ispadne 1158,20 eura mjesečno, a onome koji ima 3200 ispadne 1998,53 eura mjesečno. Zajedno, to je 3156,73 eura mjesečno. Recimo da se nakon vjenčanja par odluči za kombinaciju 3/5, s obzirom na to da je velika razlika u plaći. Onaj s većom plaćom uzima klasu 3, a onome s manjom plaćom onda automatski ide klasa 5. Sad partner koji ima 3200 bruto, dobiva 2286,55 eura, a partner koji ima 1600 bruto, dobiva 950,04 eura mjesečno. Zajedno je to 3236,59 eura mjesečno. Opet više nego u klasi 1 (3156,73), ali je u ovom slučaju moguće da će biti potrebno nadoplatiti porez kod prijave poreza.

Ako oba partnera rade i nemaju veliku razliku u plaći, oba uzimaju klase 4. U tom slučaju su im plaće iste kao i u klasi 1. Osim već navedenog kalkulatora za izračun neto plaće, postoje i kalkulatori za izračun plaće za vjenčane parove. Oni se koriste kad partneri žele provjeriti koje klase im se najbolje isplate. Jedan takav je i ovaj kalkulator: https://www.steuerklassen.com/steuerklassenrechner/. Ovaj je super jer odmah piše ima li nadoplate poreza ili povrata.

Evo ovo pišem i iz iskustva. Mi smo nakon vjenčanja automatski dobili klase 4 i plaća nam se nije ništa promijenila. Jedino postoji mogućnost da dobijemo povrat poreza, ali sigurno ne tako velik da bi se samo zbog toga vjenčali. Jedino je dobro biti vjenčan u Njemačkoj za slučaj da jedan ostane bez posla, onda se može preko bračnog druga biti zdravstveno osiguran.  Ovi svi primjeri su za vjenčane parove bez djece. Za djecu se već dobivaju dodatni novci što iznosi oko 200 eura mjesečno po djetetu.

Tags

Povezani Članci

Close