IzdvojenoPolitika

CRO DEMOSKOP HDZ raste iz mjeseca u mjesec, SDP zabilježio najniži rezultat do sada

Predsjednica Grabar Kitarović i dalje je na vrhu kao najpozitivniji političar u zemlji

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, provedeno početkom listopada, pokazalo je nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka. 

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.

HDZ raste, SDP i dalje pada

Na ljestvici preferencija političkih stranaka na vrhu je HDZ-u s izborom od 27,5 posto. SDP pak je zabilježio novi najniži rezultat, 17,7 posto.

Na trećem mjestu je Živi zid s izborom od 12,4 posto. Negativni rezultat zabilježio je i Most s izborom od 6,0 posto.

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka iza vodećeg četverca s izbornom potporom od 3,5 posto slijede Neovisni za Hrvatsku i HSS. Stranka BM 365 zabilježila je izbor od 2,9 posto, a slijedi stranka Pametno s 2,8 posto. Iznad jedan posto izborne podrške su četiri stranake: Glas (1,8 posto), HNS i IDS (1,7 posto), Hrast (1,2 posto).

Predsjednica i dalje najpozitivnija političarka, na drugom mjestu – nitko

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara drži predsjednica Grabar Kitarović koja je na ovomjesečnih 25,2 posto. Na drugom je mjestu “Nitko” (niti jedan političar) s izborom od 20 posto.

Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 9,7 posto izbora. Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 7,3 posto, dok je Ivan Sinčić na petom mjestu s 6 posto izbora.

Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Ivan Pernar i Božo Petrov (obojica po 2,6 posto), Zoran Milanović (2,5 posto), Zlatko Hasanbegović (2,1 posto) i Krešo Beljak (1,7 posto).

Plenković na vrhu negativnog doživljaja, Bernardić odmah iza njega

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 25,4 posto. Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 14,4 posto. Na trećem su mjestu “Svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,9 posto (prema 11,4 posto iz rujna).

Četvrto mjesto drži Milorad Pupovac s 8,5 posto izbora, a slijedi Zlatko Hasanbegović (7,4 posto). Među deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Milijan Brkić (5,5 posto), Milan Kujundžić (2,7 posto), Ivan Pernar (1,5 posto), te Gordan Jandroković i Kolinda Grabar Kitarović (oboje po 1,3 posto).

 

Tags

Povezani Članci

Close