LokalnoVijesti

Da plastičnoj boci odbačenoj u prirodi treba 500 godina da se razgradi sada znaju i učenici iz Novog Golubovca

Održana predstava u Područnoj osnovnoj školi Novi Golubovec

Da nije svako smeće “smeće”, te da se znatan dio smeća može reciklirati i ponovno upotrijebiti, naučilo je u četvrtak, 11. travnja, i stotinjak učenika Područne osnovne škole u Novom Golubovcu. Omogućeno im je to provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, koje u okviru projekta “Podizanjem svijesti građana do smanjenja otpada” provodi pet zagorskih općina Budinščina, Hraščina, Konjščina, Lobor i Novi Golubovec.

Jednogodišnji je to projekt kojem je nositelj Općina Konjščina. Projekt „Podizanjem svijesti građana do smanjenja otpada” završava 7. svibnja 2019., ukupne je vrijednosti 477.086,06 kuna, a sredstvima Kohezijskog fonda sufinancira ga Europska unija s ukupno 405.523,15 kuna.

Učenici iz Područne škole Novi Golubovec, o smeću i otpadu slušali (učili) su od Bibija i Bubija, dvojice dječaka koji provodeći dane na smetlištu maštaju kako će upravo oni biti “spasitelji svijeta” i omogućiti dostupnu pitku vodu svima. Dječaci su i junaci kazališne predstave/igrokaza za djecu naziva “Bibi i Bubi” koju je na scenu postavio Kerekesh teatar, te ih utjelovljuju Jan Kerekeš i Matko Knešaurek.

U velikoj sportskoj dvorani Područne škole u Novom Golubovcu odigrane su dvije predstave, odvojeno za pedesetak učenika razredne, te jednako toliko učenika predmetne nastave. Obje skupine učenika predstave je pratilo s velikim zanimanjem, te su i naučili da je “smeće zakon, tek kad se reciklira”. Saznali su, među ostalim, da je plastičnoj boci odbačenoj u prirodu potrebno 500 godina da se razgradi, ali i da Tihim oceanom pluta odbačenih plastičnih boca toliko da bi se od njih mogao napraviti otok površine 20 puta veći od Hrvatske.

To je tek dio podataka o ekologiji i smeću, te trenutnom „zabrinjavajućem” stanju, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Svijetu, koje su kroz predstavu „Bibi i Bubi” naučili i učenici iz Novog Golubovca, kao što su to ranije već imali priliku naučiti i učenici u školama na području općina koje provode projekt Budinščina, Hraščina, Konjščina i Lobor.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close