Politika

DAN OTVORENIH VRATA SABORA Anđelko Stričak među rijetkim zastupnicima koji se došao susresti s građanima

A odgovarao je i na njihova pitanja

Hrvatski sabor na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, tradicionalno otvara svoja vrata građanima. Tako je bilo i ove godine, a Dan otvorenih vrata izazvao je veliko zanimanje posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Sabornica je u ponedjeljak bila premala za sve zainteresirane građane koji su se željeli susresti i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i saborskim zastupnicima. Predsjednik Sabora podsjetio je na povijesni značaj Dana neovisnosti.

„S ponosom se prisjećamo ovoga dana, ostvarili smo tisućljetni san o samostalnosti, a njegovim obilježavanjem osobito svoju djecu moramo podsjetiti kako je taj put bio vrlo težak. Prisjećamo se tako svih branitelja, ali i svih drugih građana, koji su žrtvovali svoj život za hrvatsku samostalnost, slobodu, demokraciju i višestranačje. Na nama je da podupiremo slobodu izgovorene riječi, gradimo snažnu pravnu državu i jake institucije. Imamo obvezu brinuti o građanima i socijalnoj pravdi, a naš rad ne smije biti samo borba za stranačke interese nego rad za javno dobro“, naglasio je Jandroković.

Stričak među rijetkima

Saborski zastupnik Anđelko Stričak među rijetkim zastupnicima stigao je u Hrvatski sabor kako bi se susreo s građanima i odgovarao na njihova pitanja budući da im je ovo jedna od rijetkih prilika vidjeti kako i na koji način funkcionira rad u Saboru.

„Bilo je zadovoljstvo družiti se s građanima i pokazati im da je rad u Saboru puno više od onoga što oni vide na malim ekranima. Ovo je sigurno jedan od načina da našim sugrađanima, onima koji su nas birali u Sabor, pokažemo što radimo i kako zastupamo njihove interese. Raduje me ovako veliki interes građana za obilazak Hrvatskog sabora, jer to pokazuje da im je bitan i da bez obzira na različita mišljenja u javnosti, prate i cijene rad državnih institucija“, kazao je Stričak.

Građani razgledali Sabor uz stručno vodstvo

Za građane je pripremljen posebni program razgledavanja prostorija Sabora uz stručno vodstvo djelatnika Službe za građane. Posjetitelji su, između ostalog, mogli vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, repliku Bašćanske ploče, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županijski dom, protokolarne prostorije poput Banske sobe i dvorane Ante Starčevića s portretima svih dosadašnjih predsjednika suvremenog Hrvatskoga sabora te čuvenim uljanim platnom akademske slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava – prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske donesenog 22. prosinca 1990. godine.

Inače, u Sabornicu je stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je s ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, obrane Damirom Krstičevićem, kulture Nineom Obuljen Koržinek, branitelja Tomom Medvedom održao i kratki aktualni sat na kojemu su građani iz zastupničkih klupa postavljali pitanja o društvenim i političkim temama.

U sklopu Dana otvorenih vrata, Sabor u prosjeku posjeti više od tisuću građana, a tijekom godine ukupno više od 25.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

Povezani Članci

Close