Najave

Danas promocija zbirke pjesama ‘Grliti nebo’ Ive Čuvalo: Ne propustite ovaj savršen spoj više pjesničkih oblika!

15. travnja u 18 sati na adresi Kaptol 29 u Zagrebu

Danas, 15. travnja u 18 sati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29 u Zagrebu održat će se promocija zbirke pjesama ‘Grliti nebo’ autorice Ive Čuvalo.

Izdavač zbirke pjesama je Glas Koncila, urednik Vladimir Lončarević, likovne priloge napravio je Želimir Ivanović, a na promociji sudjeluju: Đuro Vidmarović, Vladimir Lončarević, Želimir Ivanović, Vinko Kraljević i Slavko Nedić.

Iva Čuvalo (udana Zebec) rođena je 16. studenoga 1970. u Zagrebu. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Majka je dvoje djece.

Nekoliko je godina radila kao novinarka i urednica u Listu mladih MI. Od četrnaeste godine objavljuje pjesme i članke u Maruliću, Danici i Kršnom zavičaju. Radovi su joj objavljeni i u različitim revijama, zbornicima i listovima kao što su Hrvatska revija, Majka, Sveta Božićna noć, Hrvatski kalendar, Ognjište, Hrvatski list, Tomislav, Politički zatvorenik, Crkva u malom i drugima.

Pjesme su joj uvrštene u antologije Pod nebom Bleiburga, u sjeni transcedencije (II. izdanje), Hrvatska uskrsna lirika: od Kranjčevića do danas, Hrvatska božićna lirika: od Kranjčevića do danas, Krist u hrvatskom pjesništvu, Hvaljen budi, Gospodine moj: sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu, Križni put u stihovima hrvatskih pjesnika XX. stoljeća te Kruh i vino, kao i u izbor božićnih tekstova Božićna nadahnuća.

Tekstovi su joj također uvršteni u knjige Svećenici mučenici svjedoci komunističkog progona, Raskrižje Tvoje i moje, U viteza krunica – Zagreb u hrvatskom obrambenom i osloboditeljskom Domovinskom ratu, te u monografiju O.Š. A. Starčevića u Zagrebu. Njene je pjesme na slovenski preveo prof. Martin Silvester i u više ih navrata objavio na Radio Sloveniji i u časopisima Oznanjenje, Mladika i Družinska pratika.

Godine 1994. izdala je zbirku pjesama Rasanjene ptice.

Iz pogovora:
Iva Čuvalo je i u ovoj zbirci pokazala snažan lirski iskaz, zanatsku vještinu, koja joj omogućava izražavanje u svim pjesničkim oblicima, od bijelog stiha, do soneta i pjesama u prozi. […] U svojoj najnovijoj knjizi na zreo način razmišlja i promišlja o svijetu u kojem živi, o vlastitome mjestu u tome svijetu, a ponajviše o božanskoj emanaciji ljudskih vrijednosti, prvenstveno dobrote, a potom ljepote. Stoga ovi stihovi predstavljaju vrijedan doprinos suvremenoj hrvatskoj poeziji kršćanskoga nadahnuća. […]

U knjizi Ive Čuvalo, zahvaljujući umjetniku Želimiru Ivanoviću, postignuta je sretna ravnoteža između likovnih priloga te etičke i estetske razine napisanih stihova. Ova zbirka stoga ima elemente pjesničko-likovne mape.

Tags

Povezani Članci

Close