NekategoriziranoPolitikaVijesti

Dobre vijesti za građane južnog dijela Varaždina – osiguran novac za zbrinjavanje bala, nastavlja se aglomeracija, izgradit će se nasip i šetnica uz Plitvicu

Državni tajnik obišao sva ta mjesta!

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg u četvrtak je potvrdio nastavak tri važna projekta za građane Varaždina, a posebno za stanovnike 7. mjesnog odbora Biškupec, Črnca Biškupečkog, Poljane Biškupečke, Gornjeg Kućana, Jalkovca i Gojanca. Riječ je o zbrinjavanju baliranog otpada, nastavku aglomeracije Varaždin te izgradnji nasipa sa šetnicom i biciklističkom stazom uz rijeku Plitvicu.

Sa saborskim zastupnikom i predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Anđelkom Stričakom, pomoćnikom ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milanom Rezom, predsjednikom Gradske organizacije stranke i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Damirom Habijanom te stranačkim dužnosnicima u 7. mjesnom odboru Biškupec te mjesnim odborima Gornji Kućan, Črnec, Gojanec i Poljana, državni tajnik Šiljeg obišao je lokacije spomenutih projekata.

Govoreći o zbrinjavanju baliranog otpada u Brezju, Šiljeg je naglasio da Ministarstvo podržava rješavanje ovog problema o čemu govori činjenica o osiguranim financijskim sredstvima.

U financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2019. godinu osigurali smo 20 milijuna kuna, koje čekaju lokalnu zajednicu da ih počne trošiti. U projekcijama za iduću godinu osigurali smo još 12 milijuna kuna. Ako počnu radovi i zahuktaju se po planu kojeg bismo željeli, rebalansom će biti osigurana dodatna sredstva. Sanacijski program, koji je bio preduvjet da se osiguraju sredstva, je također donesen ” izjavio je državni tajnik Šiljeg koji je potvrdio i nastavak aglomeracije Varaždin vrijedne više od 800 milijuna kuna, da je u tijeku natječajna faza nakon što su prethodni ugovori stavljeni izvan snage.

Saborski zastupnik Stričak je dodao da se izuzetno puno radilo na nastavku projekta aglomeracija Varaždin.

Radovi na dvije dionice privremeno su obustavljene zbog „grijeha“ prijašnjih uprava i nadzornih odbora Varkoma i Aquatehnike. Time je izbjegnuta obustava cijelog projekta odnosno plaćanje velikih penala. Siguran sam u uspjeh i skorašnji povratak strojeva na gradilišta ” kazao je Stričak te napomenuo da je osim tih investicija jedna od bitnijih, a svakako i zanimljivija, izgradnja nasipa uz rijeku Plitvicu.

“Prošle godine u siječnju u Hrvatskim vodama dogovorili smo da samu izradu projektne dokumentacije financiraju Hrvatske vode s 90 posto, a Grad Varaždin s 10 posto. Nositelj svih aktivnosti je Grad Varaždin i stoga apeliram na gradsku upravu da koliko god je moguće ubrza izradu projektne dokumentacije kako bismo mogli taj projekt uvrstiti u iduću proračunsku godinu” rekao je Stričak te podsjetio da će, osim obrambenog nasipa od štetnog djelovanja voda, to ujedno biti i pješačko-biciklistička staza. Predviđena širina nasipa je četiri metra, s dodatnim proširenjima za klupe te javnom rasvjetom.

Da su sva tri projekta bitna za građane Varaždina, istaknuo je i predsjednik Gradskog vijeća Habijan.

Ovo je još jedan dokaz da maksimalno koristimo vertikalu vlasti grad – državna razina. U ova dva i pol sata obilaska mnogo tema je otvoreno. Uvjerili smo se da projekti, od baliranog otpada i aglomeracije do nasipa i uređenja pješačko-biciklističkih staza uz Plitvicu ide svojim predviđenim tijekom. Za balirani otpad osigurani su novci, za 10 kilometara dugi nasip ove godine završava projektiranje, a aglomeracija je u natječajnoj fazi nakon zastoja. Za mještane Poljane, Gojanca, Jalkovca, Črnca, Gornjeg Kućana i Brezja odnosno Biškupca ovo su dobre vijesti” zaključio je Habijan.

Tags

Povezani Članci

Close