IzdvojenoLokalnoPolitikaVaraždinska županijaVijesti

Dogradnja „ivanečke” škole za 8 ili 18 godina!

Ministrica Divjak izbjegla odgovor, a župan Čačić ostao dosljedan i ... ironičan.

Približavanjem izbora intenziviraju se aktivnosti političara, koji se „prikrivenim kampanjama” nastoje dodvoriti biračima i osvojiti novi saborski mandat, sigurnu plaću, udobnu fotelju i „ važan utjecaj” na živote malih ljudi.

Upravo takvim možemo opisati događanje u Svetom Iliji u petak, 22. svibnja, gdje se okupila cijela svita visoke državne politike, „zasukala rukave” i postavila temeljni kamen buduće školske zgrade tamošnje škole. Nekim čudom, resornoj ministrici Divjak, potkrala se „prikrivena” informacija kako je sadašnja školska zgrada „nesigurna za učenike i učitelje”, a javnost je bila uvjerena kako su školski prostori sada pretijesni za prihvat djece i rastućeg stanovništva općine Sveti Ilija.

Bilo kako bilo, do ljeta 2022. godine, na mjestu na kojem su se okupili i premijer Andrej Plenković, i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ali i Varaždinski župan Radimir Čačić, načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj, kao i (kažu jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog 56 milijuna kuna vrijednog projekta) saborski zastupnik Anđelko Stričak, trebala bi „niknuti” nova školska zgrada od 4 tisuće kvadrata, suvremeno opremljena, dostatna za jednosmjensku nastavu, s uređenim prilazima i školskim sportskim terenima od čak 2 tisuće kvadrata.

Možda je i najupečatljiviji komentar cjelokupnog događanja bila vizualizacija koju je (možda i ne htijući), pripremio varaždinski župan Radimir Čačić.

Je li, kao predstavnik „osnivača” školskih ustanova, na takvu „reakciju” bio ponukan i ostalim potrebama u školstvu Varaždinske županije, možemo samo nagađati, kao i o odgovoru koji bi na naše pitanje o dogradnji zgrade Osnovne škole „Ivana Kukuljevića Sakcinskog” u Ivancu, dala ministrica Divjak samo da nije 50-tak dana do „Parlamentarnih izbora”.

Ovako je vješto izbjegla odgovor, i zanemarila činjenicu da trenutno na „pozicijama koje odlučuju” imamo potpredsjednika Vlade, ministricu obrazovanja, saborske zastupnike, a i sam ivanečki gradonačelnik dio je „vladajuće koalicije”.

Zašto se nije inzistiralo i krenulo u prijeko potreban projekt dogradnje zgrade ivanečke osnovne škole, u koju učenici još uvijek idu u dvije smjene, ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak pokušala je objasniti modelom primijenjenim u slučaju škole u Svetom Iliji. Pri tome je izjavila:„ Što se tiče instrumenta financiranja, koji smo upotrijebili u Svetom Iliji, to je model financiranje izgradnje škole tamo gdje su procjene stručnjaka da školska zgrada nije sigurna u nekom doglednom vremenu za učenike i učitelje, a takvih škola je svega nekoliko u Hrvatskoj. Ministarstvo ulaže u sve takve škole, za koje je naravno, primljen zahtjev.”

Da je sadašnja školska zgrada Osnovne škole „Vladimira Nazora” u Svetom Iliju možda nepovoljne konfiguracije na tri kata i premalih kapaciteta, dobro je znano, no, jesu li te činjenice dostatne da se škola proglasi nesigurnom? (op. autora.).

Dogradnju škole u Ivancu, ministrica Divjak nije ni spomenula, ali je ukazala na „veliki” projekt svoga Ministarstva:Ima jedan veliki projekt koji radimo sa Svjetskom bankom i koji, da se nije dogodila „koronakriza”, bismo pilotirali od sljedeće jeseni.. To je projekt „Cjelodnevne nastave” gdje bi Svjetska banka u suradnji s Vladom financirala izgradnji i dogradnju škola koje ne rade u jednoj smjeni. To bi bio projekt kojim se problematika cjelodnevne nastave cjelovito rješava.” zaključila je ministrica Divjak.

Nešto određeniji i u svom stilu bio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je na početku svog obraćanja novinarima, decidirano ustvrdio: „da nema ovih izbora mi ovu školu vidjeli ne bi”, a za dogradnju škole u Ivancu, u svjetlu trenutka s resornom ministricom, potpredsjednikom Vlade, gradonačelnikom „na poziciji”, i saborskim zastupnikom, istaknuo da: ”imamo sve…, ali ne i dogradnju škole”. Dodao je i kako je ”potpis Varaždinske županije tamo, odluke Skupštine su donesene, čak je i grad Ivanec donio takve odluke, no čeka se, čeka se… Vlada. I u Svetom Iliji, odabir izvođača izvršen je prije pola godine, te se pola godine čekalo „do izbora”. U Ivancu još nema ni potpisa, te se valjda čeka sljedeće izbore.”. Čačić je i ustvrdio, ne bude li dovoljan broj zastupnika u centru,; „ dogradnja škole u Ivancu mogla bi biti za 8 godina.. ili 18.”, rekao je Čačić, ali i zaključio: „ako ovdje dobijemo dovoljan broj zastupnika Reformista, onda vam garantiram da će u prvoj godini ići škola. Dakle nama treba ovdje na našem području minimum dva, gornja granica četiri, da nam ne mogu pobjeći.”

Podsjećamo, na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, početkom listopada lani, osim što je prihvaćen kapitalni projekt izgradnje Osnovne škole u Svetom Iliji Prihvaćen je i Prijedlog JPP projekta „Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec, čime bi se stvoriti preduvjeti za održavanje jednosmjenske nastave i to putem dogradnje i rekonstrukcije škole, stvaranjem dodatnog prostora za održavanje nastave te primjerene i funkcionalne organizacije školskih prostora. Planirana je rekonstrukcija 1.313 kvadratnih metara školskog prostora te dogradnja 1.923 kvadratnih metara školskog prostora te njegovo opremanje. Prve procjene govore da je riječ o projektu koji bi trebao biti vrijedan oko 38 milijuna kuna.

Tags

Povezani Članci

Close