IzdvojenoVijesti

Dolaze promjene za operatere: Eto kako će sada izgledati vaš raskid ugovora, ovo su dodatne regulacije!

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. kolovoza

Na temelju zaprimljenih zahtjeva za rješavanje spora te pitanja krajnjih korisnika i praćenja razvoja novih usluga, u HAKOM-u su, obrazlažu, pratili stanje na tržištu i probleme koji nastaju u praksi i na osnovi toga dodatno odlučili regulirati tržište. Tako su se u nacrtu prijedloga izmjena pravilnika koji je trenutačno u javnoj raspravi našle mnoge odredbe glede ugovaranja i raskidanja ugovora s operatorima.

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. kolovoza, uskladili su i svoj pravilnik pa bi kako piše Večernji to trebalo sad izgledati ovako: korisnik može telefonski pristati na određenu uslugu, no da bi ona bila valjana, sam pristanak nije dovoljan već operator mora poslati korisniku ugovor i dobiti ga natrag potvrđenog. Dakle, to će biti na snazi od 1. kolovoza ove godine. Ono što HAKOM dodatno želi regulirati jest to da korisnik može ugovor telefonski i raskinuti ako ga je tako dogovorio. Način na koji su ugovori sklopljeni na isti način moraju moći biti i raskinuti. Ili kako stoji točno u prijedlogu novih izmjena Pravilnika: Operatori su obvezni omogućiti raskid pretplatničkog ugovora na isti način na koji je ugovor sklopljen. U svojim općim uvjetima poslovanja obvezni su detaljno navesti načine na koje korisnici mogu zatražiti raskid pretplatničkog ugovora, što uključuje i mogućnost raskida elektroničkim putem i putem telefona te navesti je li za raskid potrebna određena dokumentacija, odnosno podaci za identifikaciju korisnika te o kojoj se dokumentaciji i podacima radi.

Još je jedna novost, a to je da nakon potpisa ugovora u poslovnici operatora, ako je korisnik na ugovoru (zahtjevu za sklapanje ugovora) naznačio da će tek naknadno preuzeti i proučiti opće uvjete poslovanja, uvjete korištenja i cjenik, ima pet dana da to zaista prouči i eventualno odustane o ugovora ako mu ne odgovara. Isto tako korisnik bi kada ugovara uslugu trebao dobiti informaciju o konačnoj ili sveukupnoj cijeni usluge koja uz osnovnu cijenu uključuje sve dodatne naknade i popuste s vremenskim trajanjem, kao i naziv stavki važećeg cjenika operatora, prema kojem će se naplaćivati sve pojedinačno navedene naknade i popusti ugovorene usluge za vrijeme trajanja ugovorne obveze i nakon njezina isteka, piše Večernji.

Kako kažu postoji i niz dodatnih rokova, npr. ako pretplatnik usluge traži privremeno isključenje usluge, taj rok je tri radna dana. A na računu koji će korisnici dobivati po novom pravilniku morat će biti prikazan i istek ugovorne obveze ako je ona ugovorena. Rok za raskid ugovora koji korisnik želi napraviti a da ne obavi i prijenos usluge drugom operatoru je smanjen s maksimalnih sadašnjih 12 dana na sada predloženih maksimalnih pet dana.

Kada se radi o internetu, posebice onom fiksnom, postrožena su pravila za operatore koji su prema novim odredbama obvezni u pretplatničkom ugovoru navesti minimalnu, uobičajeno dostupnu i maksimalnu brzinu širokopojasnog pristupa internetu za ugovorenu uslugu.

Operatori su u fiksnom dijelu obvezni osigurati krajnjem korisniku terminalnu opremu koja tehnički podržava ugovorene brzine širokopojasnog pristupa interneta neovisno o načinu spajanja (žičano i bežično).

A obveza je i da minimalne i uobičajeno dostupne brzine širokopojasnog pristupa internetu oglašavaju na jednak način kako oglašavaju maksimalne brzine širokopojasnog pristupa internetu. Kako će sve ove odredbe proći na javnoj raspravi i hoće li završiti u konačnom dokumentu znat će se za mjesec dana, piše Večernji.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close