IzdvojenoLokalnoVijesti

Donja Voća i Jalžabet najnetransparentnije općine u Varaždinskoj županiji!

Prema istraživanju Instituta za javne financije

Ovih dana zatrpan nam je sandučić elektronske pošte s priopćenjima iz Općina i Gradova u kojima se hvale kako su dobili petice za transparentnost prema istraživanju Instituta za javne financije o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina za period studeni 2019. – travanj 2020

Ipak, iz Općina Donja Voća i Jalžabet, nisu se oglasili o navedenom istraživanju, što i ne čudi – jer se s ocjenama ne mogu pohvaliti.

Naime, Općina Donja Voća kojoj je na čelu Kruno Jurgec iz HDZ-a dobila je jedinicu, a Jalžabet kojoj je na čelu još jedan HDZ-ovac Mirko Magić, dobila je dvojku.

S tim su se ocjenama ove dvije Općine svrstale u najnetransparentnije Općine u Varaždinskoj županiji po svim istraživanim kriterijima.

Među lošije ocijenjenima je i Općina Sračinec, koja je ipak zaradila relativno prolaznu ocjenu tri.

Što se ocjenjuje?

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata
objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama
lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Naravno, puka objava ovih pet proračunskih
dokumenata ne znači da su te jedinice apsolutno proračunski transparentne, niti da im je vodstvo
apsolutno proračunski odgovorno, nego je samo potvrda da su se lokalne jedinice pridržavale Zakona o
proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

No, Općine koje uopće ne objavljuju te dokumente, osim što krše Zakon, onemogućavaju građanima, a i ostalima koje to interesira, da doznaju kako se troši javni, proračunski novac.

U nastavku pogledajte koje su od navedenih dokumenata Općine Donja Voća i Jalžabet objavile na svojim stranicama u proteklih pet godina.

Općina Donja Voća

Općina Jalžabet

Po ovim se tablicama vidi kako je Općina Jalžabet za mrvicu bolje od Donje Voće pa je tako u posljednje četiri godine javno objavila izglasani proračun, a u posljednje dvije i godišnji izvještaj.

U Donjoj Voći ove su godine od svih traženih dokumenata objavili samo polugodišnji izvještaj i zato su zaradili zasluženu jedinicu.

Objava dokumenata je neophodna za sudjelovanje u proračunskom procesu

Naravno, sama objava dokumenata, ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Osobito u doba krize – kad se zbog koronavirusa, prihodi smanjuju, a rashodi rastu – ta je kontrola potrebnija nego ikada.

Izvanredne okolnosti ne smiju biti opravdanje za netransparentne radnje koje bi mogle – kratkoročno i dugoročno – utjecati na efikasnost i pravednost, na ekonomska, društvena i politička kretanja, te na blagostanje građana.

 

Povezani članci

Back to top button
Close
Close