Prehrana i receptiZdravlje

DORUČKOM DO MRŠAVLJENJA: Evo koja namirnica pomaže u dvostrukom gubljenju kilograma

Studije pokazale koju namirnicu moramo jesti ako želimo izgubiti kilograme

Svima je poznato ako želimo izgubiti kilograme, da preskakanje doručka nije opcija. Najnovije studije su potvrdile da bi se na jelovniku za gubitak kilograma trebala naći jaja.

Studija koja je objavljena u časopisu International Journey of Obesity pokazala je da su jaja odličan saveznik u mršavljenju. Oni su proveli studiju koja je trajala tri mjeseca, a u istraživanju su praćene dvije grupe pretilih osoba na dijeti. U procesu, jedna je grupa jela dva jaja za doručak, dok su drugoj grupi ljudi dali pecivo.

U prvom jutarnjem obroku, obje skupine unosile su istu količinu kalorija. Pokazalo se da su više kilograma izgubile osobe koje su jele jaja i to u 65 posto slučajeva. Naravno, uz to sve, rekli su da imaju i više energije nego ispitanici koji su svoj dan započinjali obrokom na bazi ugljikohidrata te da im se je indeks tjelesne mase smanjio.

Ti rezultati, dakako ne čude nutricioniste koji znaju kako su jaja odličan izvor bjelančevina.

jaja

 

Koje su još zdravstvene koristi jaja?

Jaja su vrlo dobar izvor selena, fosfora, joda, viamina B2, B5, B12 i vitamina D. Imaju visokovrijedne proteine koji se iskoriste 100 posto u tijelu.

Žumanjci su najveći izvor kolina, a to je aminokiselina koja sudjeluje u tvorbi vitamina B, koji je dio staničnih membrana te ga osobito ima u mozgu. Kolin  je važan za razvoj mozga u fetusu trudnica, a gradi i neurotransmiter koji prenosi poruke među živčanim stanicama. On djeluje protuupalno i sudjeluje u pretvorbi opasne aminokiseline homocisteina (on oštećuje krvne žile).

Žumanjak sadrži i lutein, a on opet sprječava pojavu makularne degeneracije i katarakte (bolesti oka).

Treba imati na umu da se u stotinu grama jaja nalazi oko 160 kalorija, a ta se brojka povećava s obzirom na termičku obradu, to jest prženjem ili pečenjem.

Najprihvatljivije, za dijetalni način prehrane, je kuhanje jaja te stavljanje jaja s povrćem u finu salatu.

 

Tags

Povezani Članci

Close