IzdvojenoPolitikaVijesti

DRUGA ŽENA U POVIJESTI: Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe!

Prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti

Marija Pejčinović Burić od danas postaje glavna tajnice Vijeća Europe.

Rezultat glasovanja bio je 159:105 u korist hrvatske ministrice. Njezin izbor u srijedu navečer u dvorani Vijeća Europe izazvao je gromoglasan pljesak.

S ovim izborom Vijeće pokazuje da je za ravnopravnost spolova. Tijekom svog rada posebnu ću pozornost posvećivati temama diskriminacije prema ženama i djeci. Još uvijek moramo inzistirati na temama rodne ravnopravnosti”, rekla je Pejčinović Burić nakon izbora.

Istaknula je da je za napredak važno zajedništvo. ”Treba nam više dijaloga između država članica i u Vijeću Europe”, kazala je te dodala da je važno očuvati mulilateralizam. ”Vijeće je jedan od stupova europske multilateralnosti”, kaže Pejčinovič Burić.

”Kada je multilateralizam generalno u krizi, kada se postavlja pitanje jesu li institucije koje su uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek važne, moj odgovor je da je i mislim da taj odgovor najbolje može dati netko tko je iz države koja je proživjela agresiju, poslije toga vrlo brzo kroz demokratske procese ušla u međunarodne organizacije”, rekla je Pejčinović Burić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i sjajnom rezultatu koji je postigla, osvojivši 159 glasova u Parlamentarnoj skupštini VE-a, naspram 105 glasova koliko je dobio njezin protukandidat Didier Reynolds.

“To je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas,” rekao je Plenković.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Tags

Povezani Članci

Close