IzdvojenoVijesti

Državljani 10 europskih zemalja mogu u Hrvatsku bez posebnih dozvola

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka ( kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, ministar Božinović predstavio je Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Spomenutom Odlukom, državljani država članica Europske unije kao što su Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska ( kao npr. poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Evidentirat će se ulazak

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka ( kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

– Sukladno već ranijim najavama, kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice, koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučamo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr, koja će biti dostupna od 28. svibnja 2020. godine. Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka – objasnio je ministar Božinović.

U trenutku puštanja u rad web stranica ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute koje su vezane za epidemiološke preporuke ( primjerice na njemačkom slovenskom, mađarskom, češkom, slovačkom, poljskom i drugim jezicima), točnije sve će biti dostupno na preko 10 različitih jezika.

Bez zadržavanja na granici

Dostavljeni podaci putem web stranice će prilikom skeniranja putne isprave biti dohvaćeni u Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom. Samim time neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu. Uz spomenuto povezivanje, putem te stranice građani će na svoju elektronsku adresu (e-mail) povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dizajn kao i sadržaj aplikacije, zajednički su osmislili stručnjaci Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva turizma, Ministarstva uprave i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Revitalizacija turizma

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene web stranice, moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci, gdje god to infrastruktura graničnog prijelaza bude zadovoljavala.

– Smatram da je ovo jedan konkretan doprinos da se snažnije krene u revitalizaciju turizma, ali i drugih gospodarskih grana, pogotovo s građanima država i tržištima koja su nam, u ovom trenutku, izuzetno važna“, zaključio je ministar Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako će spomenuta aplikacija bitno rasteretiti granične prijelaze te je pametno osmišljena za nadolazeću turističku sezonu i nadodao kako je sve to dio koordiniranih aktivnosti za reaktivaciju gospodarstva i turizma u dobrim epidemiološkim okolnostima.

Povezani Članci

Close