LokalnoVijesti

Ekomuzej Lepoglava, koristeći mjere HZZ-a, zaposlio čipkaricu

Njezin rad ostat će u trajnom vlasništvu Ekomuzeja

Ekomuzej Lepoglava je koristeći mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaposlio čipkaricu koje će raditi na očuvanju kulturne baštine i lokalnog razvoja kulture.

Koristeći mjere HZZ-a, riječ je o financiranju javnih radova, udruga Ekomuzej Lepoglava zaposlila je čipkarica koja će raditi na očuvanju bogate baštine lepoglavskog kraja, prije svega lepoglavske čipke. Već ranije Ekomuzej Lepoglava koristio je mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tako da je trenutno zaposlena čipkarica već osma osoba zaposlena kroz razne programe zapošljavanja tijekom godina od osnivanja Ekomuzeja.

Njezin rad ostat će u trajnom vlasništvu Ekomuzeja

– Navedena čipkarica zaposlena je u okviru programa “Očuvanje kulturne baštine” koji će se, počevši od 16. travnja, provoditi do 15. listopada. U tom će vremenu obavljati poslove koji se odnose na očuvanje lepoglavske čipke, dobra s UNESCO-ve liste svjetske nematerijalne kulturne baštine. Također, sudjelovat će u prenošenju znanja i prezentacijama izrade lepoglavske čipke – pojasnio je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava.
Sve čipke koje će zaposlena čipkarica izraditi za vrijeme provođenja programa ostat će u trajnom vlasništvu Ekomuzeja i koristit će se kao izložbeni primjerci, a popunit će i arhivu lepoglavskih čipaka.

– Dosadašnja iskustva s ovakvim programima su se pokazala vrlo korisna kako za nezaposlene osobe tako i za lokalnu zajednicu, pa se nadamo da će i u budućnosti se moći nastaviti. Podsjetimo, Ekomuzej Lepoglava je još 2013. godine prvi u Hrvatskoj iskoristio mjere poticanja zapošljavanja od strane HZZ-a za poslove očuvanja kulturne baštine – rekao je je Bjelivuk.

Povezani Članci

Close