SvijetVijestiZdravlje

EPILOG TUŽBI Johnson’s & Johnson’s prekida prodaju baby pudera u SAD-u i Kanadi

U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, "dezinformacija" o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi.

Tvrtka Johnson’s & Johnson’s izvijestila je da prekida prodaju baby pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda i strategije donesene usred pandemije koronavirusa.

U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, “dezinformacija” o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi.

Američki farmaceutski div, koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, priopćio je da će u predstojećih nekoliko mjeseci postupno smanjivati prodaju pudera, koji u Sjedinjenim Državama čini 0,5 posto njezinih ukupnih proizvoda, no da će se u trgovinama i dalje prodavati preostale zalihe.

Dobili karcinom?

Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder, dobili karcinom.

U seriji uzoraka dječjeg pudera pronađeni su tragovi azbesta čije je djelovanje povezano s rijetkom vrstom karcinoma. Iz tvrtke su prije par godina kazali da se radi o određenoj seriji baby pudera proizvedenoj u SAD-u 2018.

Podsjetimo, koncem 2018. objavljeno je izvješće u kojemu stoji da je Johnson & Johnson još od 1971. znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Većinu tužbi tek treba razmotriti sud države New Jersey. U tužbama se navodi da su proizvodi tvrtke koji sadrže talk kontaminirani azbestom, no “J&J” tvrdi da su oni u potpunosti sigurni te se poziva na “desetljeća pomnih znanstvenih studija”.

U travnju je sud u New Jerseyu donio odluku po kojoj tisuće podnositelja tužbi, koji tvrde da proizvodi tvrtke izazivaju rak, mogu iznijeti svoje slučajeve, no na tim je suđenjima ograničeno svjedočenje stručnjaka.

Pala potražnja

“J&J” i dalje tvrdi da testiranja što ih je provela tvrtka upućuju na to da u baby puderu nije pronađen azbest, nakon što su testiranja što ih je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrila azbest u tragovima.

Zbog rezultata testiranja FDA, tvrtka je u listopadu prošle godine povukla iz prodaje jednu seriju baby pudera.

“Potražnja za J&J baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi se, u velikoj mjeri smanjila zbog izmijenjenih navika potrošača, kao i zbog dezinformacija o sigurnosti proizvoda te zbog neprestanih poziva na tužbe protiv tvrtke”, stoji u priopćenju “J&J”.

Tvrtka je izvijestila da će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba prodavati na drugim tržištima u svijetu (Hina)

Tags

Povezani Članci

Close