Životni stil

Evo koji su razlozi otpadanja kose

Prosječna osoba dnevno izgubi 80 vlasi

Ispadanje kose je svakodnevica većine ljudi, te im stvara dodatne probleme kao što je začepljena kada, tepih pun kose i slično. Ipak, gubitak kose je sasvim normalan proces te se dešava skoro svima. Međutim, važno je znati razloge otpadanja kose i kako ih smanjiti na normalan nivo.

Prosječna osoba dnevno izgubi 80 vlasi. Jedno od istraživanja provedeno u Britaniji pokazalo je da je gubitak kose mnogo češći kod žena nego kod muškaraca, te da jedna od tri žene ima pretjerano velike probleme s ispadanjem kose. Gubitak kose može biti uzrokovan genetski, te se može desiti da u određenom periodu života primijetite znatnu razliku u volumenu kose. Kosu također možete izgubiti uslijed pretjeranog stresa ili hormonalnog disbalansa, a čest uzrok je i neka bolest.

Hormonski disbalans

Osim što hormonski disbalans donosi brojne probleme kao što je pojava akni, povećana tjelesna težina i slično, ono ima veliki utjecaj na rast i jačinu kose. Ako hormoni nisu na nivoima na kojima trebaju biti, vaša kosa bi se mogla znatno prorijediti.

Činjenica da kosa opada od stresa nije mit, te stres uzrokuje dodatne probleme kao što je perut, bol u tjemenu, masti tjeme te ima dodatne posljedice kao što su problemi s probavnim traktom i nedostatak apetita. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca također utječe na rast kose, tj ako ste anemični, vrlo je moguće da vaš organizam neće proizvoditi dovoljno materijala za rast zdrave kose.

Više vitamina B12

Ako osjetite da vam nedostaje energije, probajte konzumirati više vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina nerijetko dovodi do gubitka kose i gubitka željeza u krvi.  Kosa također može opadati zbog naglog debljanja ili mršavljenja, te kada krenete stariti.

Ako primijetite da vam kosa pretjerano opada više od tri mjeseca, posjetite doktora i savjetujte se o problemu. Probajte ne paničiti i fokusirajte se na pronalazak lijeka za ono što vam se dešava. U dijetu ubacite više proteina i karbohidrata i nemojte se bojati konzumirati prehrambene dodatke koji će potpomoći oporavljanju kose.

Tags

Povezani Članci

Close