Kultura

FACEBOOK IZLOŽBA U srednjem vijeku vladalo praznovjerje kako su Židovi i vještice krivi za bolesti

Možda danas nismo više toliko praznovjerni, ali još smo uvijek lakovjerni. Često, bez rasuđivanja, pogotovo u kriznim situacijama, lako povjerujemo neprovjerenim informacijama i lažnim vijestima, stoji u objavi

Budući da ih zbog trenutačnih okolnosti ne možete posjetiti, varaždinski Gradski muzej objavljuje izložbe u virtualnome prostoru, odnosno na Facebook stranici pod geslom “Fizički zatvoreni, virtualno dostupni”.

Posljednji izložak je knjiga Istina o vješticama, varaždinskog gimnazijskog profesora Vladimira Deduša o praznovjerju, inkviziciji i progonima vještica.

– Za vrijeme srednjovjekovnih epidemija kuge veliki dio uplašenog stanovništva bio je zaslijepljen praznovjerjem i uvjeren da su pojedinci ili pak narodi odgovorni za pojavu bolesti. Tako su počeli progoni, mučenja i spaljivanja Židova i vještica, jer se smatralo da su tajnim čaranjima stvorili bolest. Bolest je od prapovijesti smatrana nadnaravnim bićem, koje se poput demona zavlači u organizam.

U zaštiti od bolesti i samom liječenju bilo je mnogo praznovjerja: magične riječi izgovarane su u vrijeme mladog ili punog mjeseca, kuhao se izmet, ispijao otrov, rezani su uvojci kose, nosili se amuleti i zazivali sveci. Primjerice do II. svjetskog rata u okolici Ludbrega za ozdravljenje od teške groznice „velike nevole“ neki su jahali na metli.

Bolesnik je „zajahao“ metlu, trčao do raskršća i natrag te se popeo na šljivu. Drvo je morao tresti i govoriti: “Neš me tresel (beteg, tj. bolest), nem te nesel, neš me tresti, niti jesti.“ Praznovjerja su otežavala primjenu novih medicinskih saznanja. Cijepljenju Edwarda Jennera protiv velikih boginja, žestoko su se suprotstavljali vjerski krugovi u Indiji, Rusiji, Americi i Europi.

Možda danas nismo više toliko praznovjerni, ali još smo uvijek lakovjerni. Često, bez rasuđivanja, pogotovo u kriznim situacijama, lako povjerujemo neprovjerenim informacijama i lažnim vijestima – stoji u objavi uz fotografiju.

 

Tags

Povezani Članci

Close