Zabava

Facebook od nedavno ima ‘ratnu sobu’ u Dublinu: Nećete vjerovati no ova soba odnosi se i na vas, pazite što radite!

Društvene mreže su snažan alat manipulacije

Osnivaču Facebook-a Zuckerbergu i ekipi iz Facebooka trebalo jako puno vremena da shvate kako je njihova društvena mreža postala snažan alat za manipulaciju ljudima prije izbora – brojni lažni profili, govor mržnje i širenje lažnih informacija samo su neki od problema koje trebaju (pokušati) riješiti prije izbora za Europski parlament, kao i nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Jasno je da je gotovo nemoguće pronaći i spriječiti širenje svih lažnih vijesti i gašenje svih lažnih profila koji su otvoreni upravo kako bi se putem njih širile dezinformacije, no Facebook pokušava dati svoj maksimum kako bi se te stvari spriječile.

Uoči nadolazećih izbora za parlament EU koji će se održati u drugoj polovici svibnja Facebook je otvorio “ratnu sobu” u svom  europskom sjedištu u Dublinu, u kojem se nalazi 40-ak ljudi koji će pratiti situaciju na Fejsu, tražiti znakove manipulacije i govora mržnje. Riječ je o inženjerima, stručnjacima za podatke i sigurnosnim stručnjacima koji će proučavati i ocjenjivati sadržaj koji prijave drugi korisnici ili automatski sustavi i odlučivati o njegovu brisanju s mreže i brisanju profila.

Koliko je veliki problem lažnih profila, pokazuje informacija koju je s novinarima podijelio Richard Allan iz Facebooka – od listopada 2017. do studenog prošle godine izbrisali su 2,8 milijardi lažnih profila, a osim lažnih profila vode borbu i s pravim profilima koji dijele lažne vijesti ili promoviraju govor mržnje. U tome im pomažu novinari i aktivisti zahvaljujući kojima su u Španjolskoj otkrili mrežu desno orijentiranih lažnih profila čije su objave dosegnule oko 1,7 milijuna ljudi, kao i oglase koje su postavili članovi Trumpove predizborne kampanje u SAD-u s kojima su prekršena pravila Facebooka.

Što se Hrvatske tiče, Facebook je nedavno dogovorio suradnju s Faktografom, koji će s drugim europskom nezavisnim organizacijama za provjeru činjenica u EU-u, sudjelovati u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se objavljuje na ovoj društvenoj mreži.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close