IzdvojenoVaraždinska županijaVijesti

FOTO Hrabri vitezovi iz Viteškog reda Sv. Nikola okupirali atrij Županijske palače

Jedan od štitonoša koji se iskazao svojim trudom i zalaganjem na prigodnoj ceremoniji  proglašen je vitezom

Srednjim vijekom vladali su hrabri vitezovi koji su se neumorno borili za pravdu i pomagali siromašnima. U sklopu proslave Dana Varaždinske županije hrabri vitezovi okupirali su i atrij Županijske palače Varaždinske županije.

Članovi udruge Viteški red Sv. Nikole danas, 9. rujna, održali su radionice streličarstva za djecu i odrasle, prikazali srednjovjekovne ratne taktike štitozida (eng.shieldwall), prikaz Božjeg suda koji se često koristio u sudskim sporovima, a posebno atraktivan je bio igrokaz „Traži se vitez hrabar“ u kojoj su uživali i djeca i odrasli.

Na kraju programa  jedan od štitonoša koji se iskazao svojim trudom i zalaganjem na prigodnoj ceremoniji  proglašen je vitezom. Svi prisutni osim u radionicama i igrokazu uživali su i u sladoledu od buče koji se dijelio u atriju.

Udruga viteški red Sv. Nikole bavi se oživljavanjem uprizorenja iz razdoblja 12. do 15. stoljeća, od pojave Varaždina u prvim pisanim dokumentima. Uprizorenja se odnose na vojne vještine (streličari,mačevaoci), kulturno zabavne vještine (kroz predstave i akro-nastupe), a u planu su i prikazi starih zanata (kovač, lončar, pletenje šibe,trave, i druge srednjovjekovne vještine).

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close