Foto vijestIzdvojenoVideoVijesti

FOTO|VIDEO Nakon više od 50 godina Autobusni kolodvor Varaždin zasjajio u novom ruhu

Napokon se i to dogodilo

Danas, 14. rujna 2018., otvoren je novo uređeni Autobusni kolodvor u Varaždinu. Otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici između kojih ministar graditeljstva Predrag Štromar, župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, Ivan Presečki iz Presečki grupe. Grad Varaždin od danas se može pohvaliti novim Autobusnim kolodvorom.

Nakon 53 godine napokon je uslijedilo uređenje

Podsjetimo se, radovi na uređenju i adaptaciji varaždinskoga autobusnoga kolodvora počeli su sredinom lipnja, nakon što je završila nastava u školama. Uređenje je bilo nužno jer se u varaždinski autobusni kolodvor nije ulagalo od 1965. godine.

Rekonstrukcija autobusnoga kolodvora sastoji se od adaptacije postojećeg prostora i dogradnje postojeće zgrade. Nova zgrada ukupne je površine 375 četvornih metara i u prizemlju se nalazi velika čekaonica sa sanitarnim čvorovima i blagajnom. Iz tog prostora izlazit će se na perone, koji će, kao i dosad, biti natkriveni.

Sama metalna konstrukcija nije se mijenjala, no umjesto salonitnih ploča postavljene su limene. Desno od ulaza u čekaonicu nalazi se kafić s vanjskom terasom i fast foodom.

Novo zdanje autobusnog kolodvora izgrađeno je prema visokim profesionalnim standardima uz kvalitetnu izvedbu i suvremenu opremu, sukladno konzervatorskim uvjetima Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Rekonstrukcija i adaptacija ovog modernog i lijepog objekta bazira se na temeljima starog autobusnog kolodvora koji se nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara.

Izvođač radova “Mipcro” iz Ivanca obavio je vrlo dobar posao, upravo prema cilju projekta koji jamči sigurnost, dobrobit i udobnost putnika. Nositelj ove investicije vrijednosti od 7 milijuna kuna je tvrtka Presečki grupa d.o.o., vlasnik tvrtke AP Varaždin d.o.o.

Za budućnost spremna i punionica autobusa na električni pogon

Da se radi o reprezentativnom javnom prostoru može se vidjeti na licu mjesta. Putnici autobuse mogu dočekivati u modernoj čekaonici sa svim prometnim pratećim sadržajima, prostoru kafića s vanjskom terasom ili u prostoru fast fooda. Iz zgrade se izlazi na natkrivene perone. U sklopu zgrade nalazi se prostorija za odmor vozača s čajnom kuhinjom. Krov zgrade postavljen je zelenim pokrovom. Također, objekt je opremljen elektro punionicom za osobna vozila i s pripremnom infrastrukturom za buduću punionicu autobusa na električni pogon. Poticaj je to ujedno, za novi smjer u izgradnji budućih kolodvora i ulaganje u zeleno gospodarstvo i obnovljive izvore energije.

U partnerskom odnosu s Gradom Varaždinom koji je osigurao sredstva, uz poznati samostanski zid napravljena je nova šetnica, a oko cijeloga autobusnog kolodvora postavljena je i nova javna rasvjeta.

Varaždin, kao jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, apsolutno je zaslužio ovakav urbani dizajn autobusnog kolodvora za javnu korist svih njegovih građana.

 

Tags

Povezani Članci

Close