SvijetVijesti

FOTO Pogledajte kako izgleda ‘plavi krvavi supermjesec’

Rijedak astronomski događaj – ‘superkrvavi plavi Mjesec’ – ukazao se u srijedu nakon 36 godina. Ali je spektakularan prizor bio vidljiv samo u nekim dijelovima svijeta.  Društvene mreže zatrpane su prekrasnim fotografijama fenomena poznatog kao ‘plavi krvavi supermjesec’. 

Događaj je izazvao veliko uzbuđenje jer su se u jednu spojile tri lunarne pojave, supermjesec, plavi Mjesec i potpuna pomrčina Mjeseca.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci.

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji.

Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Usred noći tisuće ljudi okuple su se u Kaliforniji da bi promatrali kako Mjesec nestaje, klizi u Zemljinu sjenu i ponovo se pojavljuje okupan narančastom ili crvenom bojom.

Neki su čekali više od pet sati kako bi ulovili dobro mjesto u zvjezdarnici Griffith u Los Angelesu koja je otvorena u 3.30 sati ujutro. Mjesta je bilo za 2000 promatrača.

U Sjevernoj Americi, na Havajima i Aljasci pomrčina je bila vidljiva prije zore, a na Bliskom istoku, Aziji, Australiji i na Novome Zelandu kasno navečer.

Većem dijelu Europe, Južne Amerike i Afrike pomrčina Mjeseca nije bila vidljiva zbog izlaska Sunca.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec je crvenkast, a ta pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi gdje crveni dio spektra Sunčevog svjetla nastavlja obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

“Crvena boja tijekom lunarne pomrčine stvarno je posebna, promatranje ‘krvava Mjeseca’ rijedak je dar”,  rekao je američki fizičar Brian Rachford.

Posljednji superkrvavi plavi Mjesec pojavio se 30. prosinca 1982., ali je tada bio vidljiv baš iz onih dijelova svijeta iz kojih sada nije.

U Sjevernoj Americi ga do jučer nije vidio nitko živ jer je ondje posljednji put bio vidljiv 1866. godine.

Sada će stanka ipak biti kraća, idući bi se trebao pojaviti u siječnju 2037.

Fantastične fotografije dolaze s različitih stranka svijeta. Pogledajte fotogaleriju.

 

Povezani Članci

Close