Foto vijestKulturaVijesti

FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe Kristijana Gradečkog u Centru P4

Kako je bilo na otvaranju pogledajte u fotogaleriji Sare Murk

Ovaj ponedjeljak 20. srpnja s početkom u 20 sati održano je otvaranje samostalne izložbe slika Kristijana Gradečkog u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4.

Kako je bilo na otvaranju pogledajte u fotogaleriji Sare Murk, a ujedno i popratite autorovu Instagram stranicu i pogledajte njegovu video najavu izložbe.

Kristijan Gradečki rođen je 1993. godine i svojevrstan je „buntovnik“ u obitelji. Nakon završene srednje škole upisuje fakultet gdje se njegova umjetnička strana kreće buniti protiv ustaljenih pravila i nemogućnosti kreiranja nekog novog, ljepšeg svijeta. Kao dijete je imao veliku maštu koja ga je kasnije i usmjerila na njegov životni poziv, njegovu svrhu.

Brojne nagrade

Gledajući njegove radove možete osjetiti trenutak u kojem je fotografija rađena, kao i emocije svih na njoj. Postajete njen dio. Kristijan ima poprilično bujnu maštu i pomoću nje kroz svoje radove može napraviti sve što zamisli. Od malih nogu je počeo osvajati nagrade za svoja djela. U osnovnoj školi je osvojio drugo mjesto na natjecanju za fotografiju za Dan Europe, a 2013.godine je u kategoriji videa osvojio prvo mjesto na natječaju „60 sekundi s Canonom“ gdje su kriterij za ocjenjivanje bili koncept, kreativnost i kvaliteta produkcije. Njegov umjetnički opus je širok, njegov spektar interesa nepresušan, a njegova ljubav i svrha ostvarena kroz umjetnost. Zajedničko svim njegovim djelima je emocija koju probudi kod promatrača.

Autor odgovor na svoje „zašto“ pronalazi u umjetnosti putem likovnog izraza bojom i započinje svoj ciklus slika pod nazivom „Misli“. Kombinacijama boja različite topline i intenziteta nastoji prikazati osjećaje, a crnim linijama misli. Debljina crnih linija, njihov smjer, zaobljenost, kontinuitet ili isprekidanost sugeriraju određena stanja uma tijekom dana.

Spoj neba i zemlje

O čemu razmišlja, kako se ponaša i koliko je zapravo jak osjećaj, a koliko je podložan promjeni. Na slikama ostavlja dovoljno prostora za subjektivni doživljaj i promišljanje. U većini slučajeva crne linije pretvaraju se u figurativan element stabla koji se provlači kroz ciklus.

Drvo za umjetnika ima snažnu simboliku koju nalazi u mitološkoj važnosti. Stablo je simbol središta svijeta i veza između neba i zemlje jer mu korijenje prodire duboko u zemlju, a grane se šire visoko u nebo. Umjetnik zato stavlja element stabla kao dominantan element svojih djela. Stablo svojim korijenjem naglašava i označava središnji dio slike jer se upravo u tom dijelu spaja nebo i zemlja. Spoj neba i zemlja u radovima, simbol je tanke granice između sklada i kaosa koje Kristijan pokušava dočarati bojom, te njihovim miješanjem i kombinacijom tuša kroz crtež drveta i istanjenih oblika.

Izložba će za javnost biti otvorena do 14. kolovoza, a sve informacije možete pronaći na službenim internetskim stranicama organizatora – www.vanima.hr .

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close