Foto vijestLokalnoVijesti

FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju Viničke tradicijske kuće

U subotu, 28. listopada, svečano je otvorena Vinička tradicijska kuća koja je uređena po uzoru na izvornu i vjerno prikazuje dio prošlosti viničkog kraja iz tog vremena.

Vinička tradicijska kuća otvorena je u sklopu projekta DETOX upoznavanjem kulturne baštine koja se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg A-V Slovenija- Hrvatska 2014-2020, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Samo otvorenje započelo je povorkom KUD-ova koji su uz zvukove tambure, pjesmu i narodne nošnje ulaskom u dvorište kuće oživili dio minulih vremena.

Na samom početku svečanosti, Viničanka Gabrijela Hrženjak, studentica solo pjevanja u Ljubljani, otpjevala je himnu „Lijepa naša“, a članovi tamburaške sekcije KUD-a Vinica odsvirali su i otpjevali pjesmu dobrodošlice „Dobro mi došel prijatelj“. U duhu tradicije i starom viničkom običaju kuća mora biti blagoslovljena što je i učinio vinički župnik prečasni Valent Posavec.

Osim članova i predstavnika KUD-ova, gostiju iz Slovenije zajedno sa županicom Općine Sv. Andraž, Darjom Vudler i ostalih mnogobrojnih posjetitelja otvorenju su prisustvovali saborski zastupnik i osobni izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Anđelko Stričak, podpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Svima njima u svojem obračanju zahvalio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je istaknuo kako je ova Vinička kuća uređena po izvornom štihu. Općini je u projektu pripao iznos od 128.500,00 EUR, koji se osim kuće odnose na restauraciju pila Sv. Ivana, izrade replike Prangera i zaštitu izvornog, postavljanju info interaktivne ploče i panoa, te edukativnih radionica. Posebnu zahvalu uputio je Snježani i Milivoju Kostanjevec na čijem se imanju nalazi ova restaurirana Vinička tradicijska kuća.

Općina ima potporu cijele Vlade RH

U ime svih partnerskih općina obratila se i Darija Vudler iz slovenske općine Sv. Andraž iz Slovenskih goricah koja je istaknula kako se u sklopu cijelog ovog prekograničnog projekta otvara već treća autohtona tradicijska kuća dok će se u Općini Donja Voća otvoriti i četvrta.

– Zadovoljna sam i sretna što zajednički radimo na ovakvom projektu, ali i zbog prijateljstva koje smo uspostavili, izjavila je Darija Vudler.

Kao osobni izaslanik premijera Vlade svim prisutnima obratio se saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svojem govoru pohvalio ovakav vid prekogranične suradnje, ali i istaknuo da je cijelu priču ipak trebao netko osmisliti, posložiti i onda sve na kraju i realizirati. Čestitao je načelniku i Općini na dobro odrađenom poslu, ali i ustvrdio kako će Općina i dalje imati potporu premijera u čije je ime i prisustvovao.

-Općina će imati potporu čitave Vlade RH i resornih ministarstava zaduženih za provođenje i sufinanciranje novih EU i prekograničnih projekata, a koje je, kako mi je prije samog otvorenja rekao načelnik, s tim istim partnerima općina već prijavila, rekao je Anđelko Stričak.

Nakon završetka službenog djela otvaranja tradicijske Viničke kuće svi prisutni razgledali su kuću i gospodarske zgrade, a da nitko ne bude žedan pobrinuli su se članovi Udruge vinogradara „Vinea“ iz Vinice, s najboljim viničkim vinom i domaćim likerima.

 

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close